Δωδωναία: ένας θάμνος για τον κήπο σας


Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία
Η δωδωναία Dodonaea viscosa είναι ένας αειθαλής ανθοφόρος θάμνος που ευδοκιμεί στις τροπικές, υποτροπικές και θερμές εύκρατες περιοχές της Αυστραλίας, Ασίας, Αμερικής & Αφρικής. Τον συναντάμαι συχνά στους ελληνικούς κήπους, μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε συνδυασμό με άλλους θάμνους, σε φράχτες και δοχεία.
Ανάπτυξη:  γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης, κατακόρυφη με πολυδιακλαδιζόμενους βλαστούς.
Φύλλα: στενόμακρα, παίρνουν κόκκινο χρώμα το χειμώνα ιδιαίτερα όταν το φυτό βρίσκεται σε ηλιαζόμενες θέσεις, είναι αρωματικά όταν συνθλίβονται.
Άνθη: ασήμαντα, χρώματος ροζ που εξελίσσονται όμως σε εντυπωσιακές σποροφόρες κάψουλες (μικρές σφαιρικές με 3-5 πτερύγια σαν χάρτινα), περίοδος ανθοφορίας από καλοκαίρι- φθινόπωρο
Έδαφος: όχι ιδιαίτερες απαιτήσεις, προτιμά πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη
Καλλιέργεια: φυτέυετε σε ηλιόλουστες θέσεις για να διατηρεί το κόκκινο χρώμα των φύλλων. Δεν χρειάζεται κλάδεμα, αφαιρείτε μόνο τα κατεστραμένα κλαδιά και όσα χαλάνε το σχήμα της κόμης.
Πολλαπλασιάζεται: με μόσχευμα ημίσκληρου ξύλου την άνοιξη ή το καλοκαίρι ή σπόρο
Ειδικά θέματα: ανθεκτικό σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ευαίσθητο στα κοκκοειδή
Info
Το ξύλο της δωδωναίας είναι πολύ σκληρό. Η φυλή Μαορί της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποιούσαν το ξύλο της δωδωναίας για να δημιουργούν τα όπλα τους. Το όνομα που της είχαν δώσει  ήταν akeake, που σήμαινε «για πάντα».

Πηγή livingreen.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία