Πέρασε στην Αυστραλία ο φόρος ρύπανσης



Μετά από μία θυελλώδη, 24ωρη συζήτηση, η Αυστραλιανή βουλή ψήφισε χθες το πρωί τη «μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση» στην ιστορία της σύγχρονης Αυστραλίας, το φόρο διοξειδίου του άνθρακα.
«Η ψήφιση του νόμου είναι προσωπική νίκη της πρωθυπουργού και βαριά ήττα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» δήλωναν. «Η αρνητική εκστρατεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά της προσπάθειας της κυβέρνησης Γκίλαρντ να θωρακίσει τη χώρα κατά της κλιματικής αλλαγής, αφήνει έκθετο τον κ. Άμποτ και τους συνεργάτες του και θέτει σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα του Συνασπισμού να διαχειριστεί τα σοβαρά θέματα της χώρας» πρόσθεταν.
Τα ίδια στελέχη της κυβέρνησης δήλωναν απόλυτα βέβαια για την ψήφιση του νόμου και από τη Γερουσία. Χαρακτηριστική η δήλωση του ομογενούς βουλευτή, Στιβ Γεωργανά: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι, ότι ο νόμος θα περάσει και από τη Γερουσία με τη στήριξη των Πρασίνων.  Σε τελευταία ανάλυση, οι Πράσινοι πίεζαν ασφυκτικά την κυβέρνηση να νομοθετήσει για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και θα είναι πολιτική αποκοτιά η άρνησή τους να στηρίξουν το νόμο στη Γερουσία. Η ψήφιση του νόμου και από τη Γερουσία θα είναι η ολοκλήρωση του θριάμβου της πρωθυπουργού».
Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν το τελευταίο επεισόδιο του θυελλώδους σίριαλ «φόρος ρύπανσης», που κατά περιόδους χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανείς ανταλλαγές ύβρεων μεταξύ της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μέσα και έξω από το κοινοβούλιο.
Ο φόρος διοξειδίου του άνθρακα θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2013 για 500 περίπου βιομηχανίες της χώρας που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων. Η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα έχει καθοριστεί σε 23 δολάρια τον τόνο, τιμή που αναμένεται να μειωθεί μετά την πρώτη πενταετία, που θα αντικατασταθεί από το Σχέδιο Εμπορίας Ρύπων, που θα επιτρέπει στην αγορά να ρυθμίζει την τιμή των ρύπων ανά τόνο.
Η επιβολή του φόρου θα επιβαρύνει οκτώ εκατομμύρια οικογένειες με $9,90 την εβδομάδα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι θα αποζημιώσει τη μέση οικογένεια με φορολογικές μειώσεις και άλλα μέτρα, η χρηματική αξία των οποίων υπολογίζεται σε $10,10 την εβδομάδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία