Φωτοβολταϊκά: ασφάλιση στον ΟΑΕΕ – Εξαίρεση μόνο για επαγγελματίες αγρότες



Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μια πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 Kw. Oι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Αυτό επισημαίνει, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, σε ερώτηση που είχε υποβάλλει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Αστέριος Ροντούλης, για τους νέους αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα και αναγκάζονται να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ για μια πενταετία.
Πιο συγκεκριμένα,  το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει τα εξής:
«Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μια πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 Kw. Επίσης, οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Ροντούλης τόνισε τα εξής:
«Όσοι από τους νέους αγρότες, θέλησαν να ξεφύγουν από τα πατροπαράδοτα πρότυπα επιχειρηματικότητας και αποφάσισαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στα χωράφια τους, τώρα υποχρεούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές ασφάλισης, τόσο στον ΟΓΑ, όσο και στον ΟΑΕΕ. Αντί, δηλαδή να πριμοδοτούνται από το κράτος για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αντιθέτως «τσεκουρώνονται» πληρώνοντας διπλά και τρίδιπλα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία