Ας συνεισφέρουμε κι εμείς από το ………σπίτι μας. Χρήσιμες Συμβουλές για Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Σπίτι

από την  REVOIL

1. Να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες με ειδικούς εξοικονόμησης ενέργειας, καταναλώνουν μόνο περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισμό με τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα!
2. Να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε
3. Μην αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής (stand by), αλλά να σβήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεοράσεις, βίντεο, στερεοφωνικά, υπολογιστές) όταν δεν τις χρησιμοποιούμε
4. Να κλείνουμε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι μας να χάνει ενέργεια.
5. Να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρήση σκόνης πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, επιλογή οικονομικών προγραμμάτων
6. Ας κατεβάσουμε το θερμοστάτη της θέρμανσης κατά 1oC.
7. Να μην αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο.
8. Ας αφήνουμε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Ρύθμιση του ψυγείου στη σωστή θερμοκρασία.
9. Εάν το επιτρέπει ο χώρος, μην τοποθετούμε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες.
10. Ας αντικαταστήσουμε το air condition με ανεμιστήρες οροφής που είναι πιο υγιεινοί, οικονομικοί και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα

Εξοικονόμηση Νερού:

1. Μην αμελούμε τις διαρροές στα υδραυλικά μας. Μια βρύση που στάζει μπορεί να μας κοστίσει µέχρι και 200 λίτρα επιπλέον κατανάλωση κάθε μήνα.
2. Μην κρατάμε συνέχεια ανοικτή τη βρύση
3. Ας προτιμούμε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα. .
4. Χρήση οικιακών συσκευών όπως πλυντήρια ρούχων και πιάτων με πιστοποίηση για την κατανάλωση νερού και ενέργειας. Οι συσκευές αυτές καταναλώνουν ένα τρίτο λιγότερο νερό από τις άλλες.

Ας Ανακυκλώσουμε :

1. Να προτιμούμε προϊόντα που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
2. Να αναζητούμε το λογότυπο της ανακύκλωσης στα προϊόντα που αγοράζουμε
3. Να αποφεύγουμε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Να προτιμούμε τις επιστρεφόμενες φιάλες και συσκευασίες.
4. Οι γυάλινες συσκευασίες είναι κατά τεκμήριο φιλικότερες προς το περιβάλλον από τις πλαστικές και τις αλουμινένιες συσκευασίες.
5. Χρειαζόμαστε πάντα πλαστικές σακούλες; Ας προτιμήσουμε µία πάνινη τσάντα ή µία χάρτινη σακούλα.
6. Ανακύκλωση! Ας πιέσουμε το Δήμο μας να ξεκινήσει προγράµµατα ανακύκλωσης αν δεν το κάνει ήδη. Η νέα νομοθεσία επιβάλλει την ανακύκλωση όλων των απορριμμάτων (όχι μόνο των συσκευασιών, αλλά και των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, των οχημάτων, των ορυκτελαίων, των μπαταριών, των οικοδομικών αποβλήτων, κ.λπ).
7. Να χρησιμοποιούμε επαναχρησιµοποιούµενα δοχεία για την αποθήκευση τροφών στο ψυγείο μας αντί να τα καλύπτουμε µε αλουμινόχαρτο.
8. Να χρησιμοποιούμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.
9. Να ανακυκλώνουμε το λάδι μηχανής του αυτοκινήτου μας. Να το δίνουμε σε πρατήριο, συνεργείο και να µην το ρίχνουμε στην αποχέτευση.


Προσοχή στην παραπλανητική σήμανση!
Τα παρακάτω δύο σήματα αν και μοιάζουν μεταξύ τους, διαφέρουν πολύ στην ουσία τους. Το πρώτο αφορά προϊόντα που προέρχονται από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη, ενώ το δεύτερο διατείνεται απλώς πως το προϊόν είναι «ανακυκλώσιμο» (πράγμα που σημαίνει πως το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί παρθένες πρώτες ύλες και η μελλοντική ανακύκλωσή του επαφίεται στην καλή βούληση του καταναλωτή).


ΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ
image001 image002

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!