Γιγάντια προγράμματα αναδάσωσης σε όλο τον κόσμο -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε καινούργια προσπάθεια αποδύονται διεθνείς οργανισμοί για την αναδάσωση εκατομμυρίων στρεμμάτων στον πλανήτη, στα οποία, στο παρελθόν, βασίλευαν πυκνά δάση.

Έως το 2020, η «Πρόκληση της Βόννης» και ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον που θα τεθεί επικεφαλής της πρωτοβουλίας φιλοδοξούν να αναδασώσουν 1,5 δισεκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 7% από τα 20 δισεκατομμύρια στρέμματα στον πλανήτη τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, είναι κατάλληλα για αναδάσωση. Στον τελευταίο αριθμό καταλήγει έκθεση της δεξαμενής εγκεφάλων Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (World Resources Institute), της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) και του South Dakota State University, υποστηρίζοντας ότι η συνολική έκταση που είναι κατάλληλη για αναδάσωση ισούται περίπου με το ήμισυ της ασιατικής ηπείρου.

Το συντονισμό της προσπάθειας αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αποκατάστασης, οργανισμός τον οποίο εισηγήθηκε ο Γκόραν Πέρσον σε πρόσφατη συνάντηση, στη Βόννη, υπουργών, επικεφαλής επιχειρήσεων και ειδικών, για την αποκατάσταση του δασικού πλούτου.

«Η αποκατάσταση υποβαθμισμένων εκτάσεων 1,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων είναι μία εξαιρετική και εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και για οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα προστατεύει επίσης και το κλίμα μας», τόνισε ο τέως πρωθυπουργός της Σουηδίας. Πρόσφατη ανάλυση από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης τοποθετεί στα 85 δισ. δολάρια τα ετήσια οφέλη στις εθνικές και την παγκόσμια οικονομία από την αναδάσωση των 1,5 δισεκατομμυρίων στρεμμάτων.

Σχεδόν 30% της παγκόσμιας δασοκάλυψης έχει αποψιλωθεί, τους τελευταίους αιώνες, ενώ άλλο 20% έχει υποβαθμισθεί. Περίπου 10 δισεκατομμύρια στρέμματα, τα οποία στο παρελθόν καλύπτονταν από δάση, είναι σήμερα καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή πυκνά κατοικημένες περιοχές. Η καινούργια πρωτοβουλία δεν επιζητά να βγάλει εκτός παραγωγής σημερινές περιοχές αγροκαλλιεργειών, αλλά το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων υποστηρίζει ότι ορισμένες από αυτές «ενδέχεται να επωφεληθούν από τη φύτευση δέντρων σε στρατηγικά σημεία για την προστασία και αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας και άλλων λειτουργιών των οικοσυστημάτων».

«Η αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί θα αυξήσει τα αποθέματα διοξειδίου του άνθρακα και θα έχει ως αποτέλεσμα υγιή και ανθεκτικά οικοσυστήματα, τα οποία θα παρέχουν την πληθώρα αγαθών και υπηρεσιών που χρειάζονται οι άνθρωποι και, επιπλέον, θα οδηγήσει σε αύξηση της βιοποικιλότητας», τόνισε ο Ασκό Χάλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας ελπίζουν ότι ο ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις και άλλοι οργανισμοί θα υιοθετήσουν ως επίσημο στόχο την «Πρόκληση της Βόννης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία