Τα πρώτα πράσινα σχολεία στον κόσμο.

Δημοσιευτηκε απο admin στις December 12th, 2009. στην κατηγορια Δρασεις, Περιβάλλον, Πολιτισμος



Μαθήματα οικολογίας και περιβαλλοντικής αγωγής, παραδίδουν καθημερινά οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του 13ου και του 21ου δημοτικών σχολείων στη Χαραυγή του Κερατσινίου. Αντικρίζοντας από την καταπράσινη αυλή του σχολείου το φουγάρο της ΔΕΗ, το γνωστό "δράκο" του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Αγίου Γεωργίου, έχουν κάνει την πράσινη ανάπτυξη τρόπο ζωής τους και έχουν αναλάβει τη δύσκολη εκστρατεία ευαισθητοποίησης των κατοίκων της περιβαλλοντικά υποβαθμισμένης περιοχής του Πειραιά.
Κάθε πρωί , οι μικροί μαθητές φτάνουν στο πολύχρωμο σχολείο τους, στη γωνία των οδών Βοσπόρου και Παλαιολόγου, συνοδεύοντας τους γονείς τους στην εκπλήρωση της καθημερινής τους υποχρέωσης.Καθένας κρατάει από ένα σακουλάκι με φυτικά υλικά από τα σκουπίδια τους, το οποίο τοποθετεί στο "κομπόστ" που έχουν σκάψει και φροντίζουν τα ίδια τα παιδιά. Δίπλα είναι ο "χαρτοκουμπαράς", όπου τοποθετούνται τα χαρτιά για ανακύκλωση και το δοχείο ανακύκλωσης αλουμινίου.
Η οικολογική δράση των 350 μαθητών των δύο σχολείων του Κερατσινίου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει γνωστή ανά την υφήλιο μέσα από το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Σε εκτενές ρεπορτάζ το αμερικανικό δίκτυο παρουσίασε το 13ο και το 21ο ως τα πρώτα πράσινα σχολεία στον κόσμο.
Και αυτό γιατί εφαρμόζουν στην πράξη την περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα που υλοποιούν αλλά και μέσα από εκπληκτικής σύλληψης ιδέες, όπως ο σχολικός συνεταιρισμός, που κρύβεται πίσω από όλες τις δραστηριότητες των μαθητών.
"Έχουμε κάνει την ανακύκλωση στην πράξη,λέει ο διευθυντής του 21ου δημοτικού σχολείο Νίκος Χάνος. "Αυτό που πετύχαμε είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση να απευθύνεται και να αφορά όλους τους μαθητές και όλους τους δασκάλους και όχι μόνο ένα τμήμα. Καταφέραμε να περάσουμε στην τοπική κοινωνία και στους μαθητές ότι το περιβάλλον είναι το αύριο όλων μας.."
Για να μπορέσουν να επιβλέπουν όλες αυτές τις δραστηριότητες, οι μαθητές έχουν φτιάξει τον "οικολογικό κουμπαρά" ένα συνεταιρισμό δηλαδή , ο οποίος εκτός των άλλων διαχειρίζεται τα έσοδα από το παζάρι που διοργανώνουν κάθε χρόνο, από τη σχολική καντίνα και την πώληση χαρτιού.
Με τα χρήματα αυτά αγοράζουν βιβλία, υπολογιστές και εκδίδουν το περιοδικό τους "Τρυφερά Χρόνια" αλλά και βιβλία με τις εργασίες που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΚΡΑΣΙ!