ΤΙ ΦΥΤΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ;

Ο πρώτος μήνας του Καλοκαιριού είναι πλέον πραγματικότητα. Αν και θεωρητικά δεν είναι η περίοδος με τις περισσότερες κηπουρικές εργασίες διαπιστώνουμε πως κι εδώ έχουμε να κάνουμε πολλά αλλά και σημαντικά πράγματα.

Φύτευση

Ιούνιος Αν και ζεστός μήνας, ο Ιούνιος είναι μήνας φύτευσης καθώς μπορούμε να φυτεύσουμε

α. λαχανικά όχι μόνο καλοκαιρινής συγκομιδής όπου έχουμε μια τελευταία ευκαιρία αλλά και φθινοπωρινής και

β. καλλωπιστικά γρήγορης ανάπτυξης, ώστε να έχουμε χρώμα κατά το Καλοκαίρι.

Μεταφύτευση

Αν και θεωρητικά δεν είναι μήνας μεταφύτευσης είναι η τελευταία μας ευκαιρία για να μεταφυτεύσουμε όλα εκείνα τα σπορόφυτα μας που δημιουργήσαμε κατά τους προηγούμενους μήνες. Προσέχουμε ώστε όλα να γίνουν σωστά και να μην χαλάσουμε τα μικρά μας φυτά μιας και ο συγκεκριμένος μήνας είναι παραδοσιακά από τους πιο θερμούς του έτους.

Μεταφορές - Μετακομίσεις

Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες μετακινήσεις στα φυτά μας εφόσον αυτά δεν είναι ευαίσθητα σε αυτές. Μεταφέρουμε λοιπόν

α. Όλα τα φυτά που είναι ευαίσθητα στην ζέστη και τον ήλιο σε μια πιο δροσερή πλευρά και

β. Όλα τα φυτά που είχαμε βάλει σε εσωτερικούς χώρους, εξωτερικά πλέον καθώς δεν υπάρχει υπερβολικό κρύο.

Ψέκασμα

Ψεκάζουμε με νερό τα φυτά που έχουν ανάγκη από υγρασία όχι μόνο για να καθαρίσουμε τα φύλλα τους αλλά και για να δροσιστούν. Φυσικά αυτό γίνεται όταν δεν έχει πολύ ζέστη και όταν δεν πέφτει αλλά ούτε και αναμένεται για τις επόμενες ώρες να πέσει στο σημείο ήλιος.

Κλάδεμα

Την εποχή αυτή δεν κλαδεύουμε αλλά μπορούμε να καθαρίσουμε τα χαλασμένα άνθη ώστε να δώσουμε ώθηση στα φυτά επαναλαμβανόμενης ανθοφορίας να ανθίσουν ή να καθαρίσουμε όσα τελείωσαν. Αν δεν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο κλαδεύουμε φυσικά και τους καρπούς που έχουν "δέσει".

Καθαρισμός

Ιούνιος Αν δεν έχουμε καθαρίσει τους προηγούμενους μήνες, τα ζιζάνια θα έχουν εξαπλωθεί στον χώρο ενώ αν έχουμε καθαρίσει πολύ πιθανό είναι να έχουν αρχίσει να φυτρώνουν νέα. Ένας έλεγχος και ένας καθαρισμός είναι το ιδανικότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε τα φυτά μας να είναι υγιή και όλο ζωντάνια.

Πότισμα και λίπανση

Αυξάνουμε τα ποτίσματα στο μέγιστο καθώς η ζέστη έχει πιάσει για τα καλά. Δεν ξεχνάμε να ποτίσουμε ποτέ καθώς αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για κάποια φυτά

Παρόμοια και σχετικά με την λίπανση μιας και είναι μήνας όχι μόνο ανθοφορίας αλλά και ανάπτυξης συνήθως, ρίχνουμε λίπασμα όσες περισσότερες φορές επιτρέπεται.

Έλεγχος για Ασθένειες

Οι μεγάλες ζέστες των ημερών θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εχθρού των λουλουδιών, τον τετράνυχο. Προετοιμαστείτε για μια σκληρή μάχη και πάρτε όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν καλές συνθήκες για την εξάπλωση του.

Παράλληλα κάποια ακόμα μικρά έντομα θα δρουν ίσως ως κατάλοιπο της Άνοιξης αν δεν τα καταπολεμήσατε εγκαίρως όπως για παράδειγμα οι αφίδες και τα κοκκοειδή.

Τέλος κάντε έλεγχο για μυκητολογικές ή βακτηριολογικές ασθένειες καθώς η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη τους.

Ξεφύτεμα

Μπορούμε να ξεφυτέψουμε όλα εκείνα τα βολβώδη στα οποία έχει περάσει η εποχή τους και το Υπέργειο μέρος έχει αποκοπεί.

Ο Σωστός Κηπουρός Προετοιμάζεται

Ιούνιοςα. Μια μέρα που δεν έχετε πολλές δουλειές κάντε έναν προσεκτικό έλεγχο στον αυτόματο ποτιστή σας. Αλλάξτε την μπαταρία του, κοιτάξτε όλο το λάστιχο από την μια άκρη στην άλλη, κάντε έλεγχο στα μπεκ καθώς μπορεί να έχουν πιάσει άλατα και να μην λειτουργούν. Το καλοκαίρι έχει έρθει κι εσείς θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι από νωρίς.

β. Ελέγχουμε στα φυτά εσωτερικού χώρου να μην είναι σε σημείο που το χτυπά ρεύμα αέρα ή ακόμα και αέρας από το κλιματιστικ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία