ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΗΠΟΣ


Οι εργασίες στον κήπο είναι μια πολύ δημοφιλής ενασχόληση. Οι κοινωνίες ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για φτιάξουμε έναν κήπο που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια και είναι φιλικός προς το περιβάλλον.
Η εξοικονόμηση χρημάτων, η προστασία του πλανήτη, η καλλιέργεια υγιεινών τροφών είναι μερικά κίνητρα στην κατασκευή ενός κήπου περιβαλλοντικά φιλικού.
Καλλιέργεια ενδημικών φυτών1. Καλλιέργεια ενδημικών φυτών
Είναι γεγονός ότι τα είδη φυτών που προέρχονται από άλλες περιοχές μπορεί να προκαλέσουν τη διάδοση παρασίτων και ασθενειών στα ντόπια. Ακόμη, τα μη ενδημικά φυτά συνήθως δεν προσαρμόζονται ικανοποιητικά στις τοπικές κλιματικές και μετεωρολογικές συνθήκες και συχνά δεν επιβιώνουν.
2. Χρήση "πράσινου" εξοπλισμού
Τα εργαλεία κηπουρικής δεν είναι όλα ίδια. Αποφεύγουμε τις βενζινοκίνητες μηχανές κουρέματος. Χρησιμοποιούμε οργανικά λιπάσματα, και περιορίζουμε τη χρήση ισχυρών παρασιτοκτόνων.
Πράσινος Κήπος3. Συλλογή όμβριων υδάτων
Δεν αφήνουμε το νερό της βροχής ανεκμετάλλευτο. Συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση υδατικών πόρων.
4. Κάδος κομποστοποίησης για οργανικά υπολείμματα
Κομμένα κλαδιά, σάπια φύλλα και ώριμοι καρποί μπορούν να γίνουν κομπόστ. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης.
5. Χώρος για μποστάνι
Τα λαχανικά του κήπου είναι τα μόνα που μπορούν να καταναλωθούν με απόλυτη ασφάλεια αφού είναι ελεγχόμενα τα στάδια παραγωγής. Ο συνδυάσμός των λουλούδιων με ένα όμορφο μποστάνι βοηθά στη μείωση των εξόδων και αποτελεί μια δημιουργική απασχόληση. Η καλλιέργεια των λαχανικών στον κήπο βοηθά, έστω και σε μικρό βαθμό, να μειωθούν τα ποσά ενέργειας που δαπανώνται στις συμβατικές καλλιέργειες και επομένως μετριάζεται η ρύπανση του περιβάλλοντος.
6. Ο κήπος είναι για τα πουλιά
Τα πουλιά δίνουν περισσότερη ζωή στον κήπο με τους υπέροχους ήχους τους. Μπορούμε να τα προσκαλέσουμε με ειδικές κατασκευές που παρέχουν τροφή και νερό (ταΐστρες και ποτίστρες).
Τα πουλιά μεταφέρουν τη γύρη βοηθώντας στην επικονίαση. Επίσης δρουν και ως οικολογικά φυτοφάρμακα καθώς τρώνε σκουλήκια και βλαβερά έντομα.
Οι εργασίες στον κήπο γίνονται περισσότερο ευχάριστα υπό τους ήχους των πουλιών.
Πηγή: www.econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία