Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

αγροτοτουρισμός με άρωμα … χιώτικου μανταρινιού

 

Αν σας αρέσει η ιδέα του αγροτοτουρισμού, αλλά δεν αντέχετε τις αρχιτεκτονικές παραφωνίες των σύγχρονων τουριστικών καταλυμμάτων, τότε ετοιμάστε τα εισιτήρια σας για τον μαγικό κάμπο της Χίου. Τεράστια περιβόλια με ολάνθιστα δέντρα εσπεριδοειδών κρύβονται πίσω από ψηλές πέτρινες μάντρες και βαριές διακοσμητικές καγκελόπορτες που δημιουργούν μια αίσθηση μυστηρίου στον επισκέπτη που θέλει οπωσδήποτε να τρυπώσει μέσα και να ανακαλύψει τους καλά κρυμμένους θησαυρούς της Χιώτικης γης. Πέτρινα κτήρια γενοβέζικης αρχιτεκτονικής με βοτσαλωτές αυλές, νερόμυλους και μαρμάρινες στέρνες συνυπάρχουν με επιβλητικούς οπωρώνες εσπεριδοειδών που παράγουν καρπούς από τις αρωματικές ντόπιες ποικιλίες. Μπορεί η μαστίχα να είναι ο βασιλιάς των αρωματικών, αλλά πόσοι από εσάς έχετε μυρίσει το χιώτικο μανταρίνι; Αυτός ο εξαιρετικός καρπός που υπήρξε βασικό εξαγωγικό προϊόν του νησιού τα παλιά χρόνια, μπήκε στο περιθώριο διότι ο σύγχρονος καταναλωτής δεν ανεχόταν να φτύνει κουκούτσια! Έτσι, μαζί με τα κουκούτσια θυσιάστηκες η απίστευτη γεύση και το άρωμα αυτού του εξαιρετικού καρπού. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κάποιοι μερακλήδες Χιώτες που άρχισαν να μεταποιούν τον καρπό και να φτιάχνουν Gourmet βιολογικά προϊόντα που ξεπερνούν το «ελάττωμα’ των κουκουτσιών κι έτσι το Χιώτικο μανταρίνι μπορεί να ξαναβγεί στο προσκήνιο της γαστρονομικής σκηνής.
Εμείς μαζέψαμε μερικές φωτογραφίες προσπαθώντας να σας μεταφέρουμε έστω ένα ίχνος από όλα αυτά τα σπουδαία πράγματα που είδαμε στην επίσκεψή μας εκεί. Απολαύστε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου