Μύρτιλλο - Γκότζι

Καλλιέργεια Μυρτιλου-Γκοτζι


Έχω ακούσει και διαβάσει φοβέρα πράγματα για αυτά τα δυο φυτα.Προσπαθησα λοιπόν να βάλω έναν μικρό αριθμό απο αυτά σε ένα κομμάτι γη που έχω στην ευρύτερη περιοχή της Αροανίας.
Πρώτα απο όλα βέβαια ας μεταφέρω και εδώ κάποια στοιχειά για αυτά τα δυο φυτά
.Παρακάτω θα δείτε και την δική μου προσπάθεια με αυτά τα δυο φυτά

                                                                ΜΥΡΤΙΛΛΟ







Ένα από τα φυτά που ανήκουν στην  οικογένεια των super  foods   είναι  το  μύρτιλλο. Το φυτό αυτό (Vaccinium  corymbosum- Blueberry) είναι παγκοσμίως γνωστό για τις πολλαπλές διατροφικές και φαρμακευτικές χρήσεις του. Τα blueberries (Μύρτιλλα)  είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο και φυτικές ίνες. Αντίθετα, είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Επίσης, οι ώριμοι ξινόγλυκοι καρποί του βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Τα φύλλα του και οι καρποί του έχουν μεγάλες θεραπευτικές ιδιότητες. Τα φύλλα του blueberry έχουν θεραπευτικές ιδιότητες χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και ιδιαίτερα νεομυρτυλίνης, που χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη. Η ομοιοπαθητική ιατρική συστήνει να πίνετε το τσάι από κλαδιά και φύλλα του φυτού για τις καρδιόπαθειες, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως προφύλαξη από ογκολογικές ασθένειες.
Το blueberry χρησιμοποιείται και ως πρόληψη λοιμώξεων. Ο χυμός του περιέχει συστατικά που εμποδίζουν την προσκόλληση των βακτηριδίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και την ανάπτυξη των λοιμώξεων. Η κατανάλωση του χυμού του συνιστάται για όλες τις ηλικίες χωρίς εξαιρέσεις και μπορεί να καταναλωθεί σε απεριόριστες ποσότητες.
Μια νέα καλλιέργεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα με μεγάλο εισόδημα και χωρίς έξοδα.
Η Ελλάδα με τις καταπληκτικές κλιματολογικές συνθήκες θα πρέπει να προπορεύεται όλης της Ευρώπης στην καλλιέργεια του φυτού αυτού, να γίνει νομοθέτης της καλλιέργειας και της συλλογής των φιλόθερμων ειδών του. Κάθε ελληνική οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει στο μπαλκόνι της φύτευση με 10 ή παραπάνω θάμνους και να συλλέγει έως και 100 κιλά blueberry. Το φυτό αυτό είναι αληθινό στολίδι για τα μπαλκόνια. Είναι όμορφο κάθε εποχή του χρόνου: την άνοιξη με τα άνθη του, το καλοκαίρι με τους καρπούς του, το φθινόπωρο με τις έντονες αποχρώσεις της φυλλωσιάς και το χειμώνα με την περίεργη σύμπλεξη των κλαδιών. Είναι φυτό που δεν θέλει ράντισμα και μεγάλες καλλιεργητικές φροντίδες. Στην Ευρώπη βρίσκεται στα βουνά σε αφθονία και καλλιεργείται συστηματικά από γεωργούς.
Τα Μύρτιλλα χαρίζουν:
• Επιμήκυνση της ζωής
• Νεότητα και υγεία
• Καλή όραση
• Ανανέωση του οργανισμού
• Πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου , ογκολογικών παθήσεων ,αρτηριοσκλήρυνσης, αλλεργιών

 Γεωπονικές πληροφορίες:

Το μύρτιλλο είναι ένας θάμνος ή μικρό δένδρο που φτάνει τα 1-1,8μ. ύψος. Προτιμά μέρη δροσερά με αποστάσεις 50-60εκ. Θέλει ελαφρύ, μέτρια αργιλώδες χώμα που να στραγγίζει καλά. Προτιμά όξινο χώμα και μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε πολύ όξινο. Απαιτεί υγρά εδάφη. Είναι αρκετά ανθεκτικό στο κρύο. Tο χειμώνα κλαδέψτε τα ξερά και κατεστραμμένα κλαδιά, καθώς και μερικά κλαδιά που έχουν παράγει καρπούς. Για το χειμώνα τα μούρα καταψύχονται και οι ιδιότητες διατηρούνται κατά 80%.

                                                                 Γκότζι (Goji)





Tο μουρο της ευτυχιας, είναι η κοινή ονομασία ενός φρούτου, που παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας.
      Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Στην Κίνα αναφέρεται στις λαϊκές παραδόσεις από το 2.800π.Χ. Οι καρποί δεν αγγίζονται ποτέ από χέρια καθώς οξειδώνονται και γίνονται μαύροι αν αγγιχτούν ενώ είναι νωποί. Συλλέγονται με ειδικό ύφασμα μέσα σε ψάθες και ύστερα στεγνώνουν κάτω από σκιά ή στον ήλιο. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση.
     Το Goji μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Μια καλή ημερήσια δόση Goji Βerries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν αμιγή ή να ανακατευτούν με άλλα αποξηραμένα φρούτα και χυμού. Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Επίσης, δεν έχουν παρατηρηθεί αλλεργικές αντιδράσεις. Ερευνάται μόνο αν αλληλεπιδρά με αντιπηκτικά φάρμακα ή με φάρμακα που χορηγούνται για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση.
     Οι πλήρως ώριμοι καρποί του μπορούν να φαγωθούν ωμοί, να αποξηραθούν ή να μαγειρευτούν. Τα γκότζι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, και συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει στα γκότζι: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, όπως οι σταφίδες, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί. Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν επίσης ένα κρασί. Τα φύλλα και οι τρυφεροί βλαστοί καταναλώνονται ως λαχανικό.

Γεωπονικες πληροφοριες


Φυλλοβόλος πολυετής θάμνος με ξυλώδη κορμό που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα αλλά με κλάδεμα μπορείτε να το διατηρήσετε σε ύψος 1,5-2μέτρα. Μεταφυτέψτε το φυτό σε μεγαλύτερη γλάστρα σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση. Αναπτύσσεται σε αργιλώδη και σε άγονα, αμμώδη (θρεπτικά φτωχά) εδάφη με καλή στράγγιση. Το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες  από -20 έως 40 βαθμούς Κελσίου και θέλει σχετικά αλκαλικά εδάφη που να έχουν καλή στράγγιση.  Κλαδέψτε μετά το τέλος της καρποφορίας. Ποτίζετε προσεκτικά το χειμώνα. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο λιπαίνετε με το βιολογικό λίπασμα POKON για δέντρα και λαχανικά.
 Ανθεκτικό στο κρύο. Σε κανονική παραγωγή αναμένεται να φτάσουν στον 3ο χρόνο. Ξένες αναφορές λένε ότι στις περιοχές που ευδοκιμούν (Ασία) η παραγωγή τους φτάνει τα 10-15 κιλά το δέντρο.


(πηγη  http://www.superflowers.gr)


                                       Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Αυτές είναι λοιπόν κάποιες γενικές πληροφορίες για τα δυο φυτά τα οποία ασχολήθηκα προσωπικά.
Το κομμάτι γη που έκανα την απόπειρα μου βρίσκετε στην Αροανία σε υψόμετρο 650-600 μέτρων.
Είναι μια περιοχή με πολύ συχνές βροχές και αρκετό κρύο το χειμωνα και με σχετική δροσιά το καλοκαιρι.Τα φυτά τα πήρα από την Αθηνά και τα κράτησα στα γλαστράκια του φυτωρίου περίπου 2 βδομάδες πριν τα μεταφυτέψω στη γη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία