ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ

Γη και Οικοσυστήματα
move left
move right
Η γη είναι ο μοναδικός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος όπου σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή. Ο ήλιος αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τη ζωή στη γη. Η γη χωρίς τον ήλιο θα ήταν σκοτεινή και παγωμένη. Πέρα από το φως και τη θερμότητα, ο ήλιος εκπέμπει ένα φάσμα ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών που φτάνει στην ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα αποτελεί το αόρατο περίβλημα της γης, μια ασπίδα που την προστατεύει, τόσο από τους μετεωρίτες όσο και από τα επικίνδυνα τμήματα της ακτινοβολίας του ήλιου.
Μπαίνοντας σ’ ένα μικρό θερμοκήπιο, ο επισκέπτης ενημερώνεται ότι η θερμότητα που στέλνει ο ήλιος παγιδεύεται από αέρια της ατμόσφαιρας, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, κρατώντας τη γη αρκετά ζεστή ώστε να συντηρηθεί η ζωή, όπως ακριβώς λειτουργεί το γυαλί στο θερμοκήπιο. Τα φυτά έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια, το νερό το διοξείδιο του άνθρακα και μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία να παράγουν υδατάνθρακες και οξυγόνο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται φωτοσύνθεση και υπάρχει σ’ ένα μικρό βίντεο, με τίτλο «Το Εργοστάσιο των Φύλλων». Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται σ’ ένα χημικό στοιχείο, τον άνθρακα. Ο άνθρακας, μαζί με άλλα στοιχεία, σχηματίζει μια τεράστια ποικιλία ενώσεων, που αποτελούν βασικά συστατικά του έμβιου και του αβιοτικού κόσμου. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει ορισμένες από τις διαδρομές που μπορεί να διανύσει ένα άτομο άνθρακα καθώς ταξιδεύει μέσα στο περιβάλλον.
Το νερό καλύπτει το 70% της επιφάνειας της γης. Το μεγαλύτερο ποσοστό του είναι αλμυρό και βρίσκεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του γλυκού νερού είναι παγιδευμένο στους παγετώνες. Χωρίς το νερό δεν θα υπήρχε ζωή. Ο κύκλος του νερού παρουσιάζεται μέσα από έναν καταρράκτη πραγματικά «τρεχούμενου» νερού.
Προχωρώντας στις λειτουργίες της ζωής ο επισκέπτης ανακαλύπτει δύο οικοσυστήματα, ένα υδάτινο και ένα χερσαίο. Ο κοραλλιογενής ύφαλος αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια υδάτινα περιβάλλοντα. Τα κοράλλια χτίζουν τους σκληρούς σκελετούς τους από τις ανόργανες ουσίες που βρίσκονται στη θάλασσα. Αποικίες από πράσινα φύκη καλύπτουν τα κοράλλια. Ένας φυτικός μικρόκοσμος, το φυτοπλαγκτόν, πλέει πάνω από τον ύφαλο. Ψάρια με θαυμάσια χρώματα κολυμπούν ανάμεσα στα κοράλλια. Ο κοραλλιογενής ύφαλος είναι φαντασμαγορικός. Κοιτάζοντας προσεκτικά μέσα από τις μάσκες ξεδιπλώνεται ένα πολύπλοκο πλέγμα σχέσεων μεταξύ ζωικού και φυτικού βασιλείου στα γαλανά, καθαρά νερά…
Η ζωή που κρύβεται μέσα στο δάσος παρουσιάζεται μέσα από ένα σκηνικό όπου εμφανίζονται ένας σκίουρος, μια αρκούδα, πεταλούδες και άλλα έντομα, λουλούδια, ένας αετός που πετά ψηλά στον ουρανό. Πολλές πληροφορίες για το δάσος και τη ζωή σ’ αυτό, μπορεί κανείς να πάρει και από τις οθόνες αφής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία