Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Ξεμπλοκάρουν» 1.624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταϊκώνΜε χρονικό ορίζοντα το τέλος της φετινής χρονιάς η Ομάδα Μικρών Έργων που συστάθηκε με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη στοχεύει στο ξεμπλοκάρισμα 1.624 μικρών επενδύσεων φωτοβολταικών συστημάτων.
Την ίδια ώρα έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση οκτώ μεγάλων επενδύσεων ενώ τον “δρόμο” προς τη Βουλή παίρνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο νέος αναπτυξιακός νόμος το βασικό σκεπτικό του οποίου είναι η διαφάνεια, η ταχύτητα και η στόχευση.

Στο πλαίσιο αυτό το χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, είχε συνάντηση με την Ομάδα Ελέγχου Μικρών Έργων η οποία συστήθηκε με Υπουργική Απόφαση. Η ομάδα η οποία  θα έχει ως έργο τον Διοικητικό έλεγχο των μικρών έργων με στόχο την ταχύτερη αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στους επενδυτές,  εγκαθίσταται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Επενδυτών στην Κοραή. Ο έλεγχος θα γίνει με βάσει τις διατάξει του  Π.Δ. 33/2011 (ΦΕΚ 83/Α/14-04-2011) και τις αντίστοιχες αποφάσεις Διοικητικού Ελέγχου. Η διενέργεια των παραπάνω ελέγχων θα γίνει με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος το οποίο  οδηγεί στην άμεση κατάρτιση της έκθεσης ελέγχου και την ταχύτατη κατάρτιση του εισηγητικού σημειώματος και των αποφάσεων ολοκλήρωσης

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι “η σύσταση της Ομάδας Ελέγχου Μικρών έργων σε συνδυασμό με την χρήση ολοκληρωμένων  πληροφοριακών συστημάτων θα μας επιτρέψει να ξεμπλοκάρουμε 1624 μικρές επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων και να τις  χρηματοδοτήσουμε μέχρι το τέλος του έτους με 274 εκ Ευρώ”. Στόχος του Υπουργείου είναι η ολοκλήρωση και η αποπληρωμή του συνόλου των έως σήμερα εκκρεμών αιτημάτων μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται στα 665 εκ Ευρώ και οι επιχορηγήσεις που προέρχονται από το ΠΔΕ και τα ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 274 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ έχει ήδη δρομολογηθεί και η διαδικασία για την επανεξέταση όλων των μεγάλων επενδύσεων - άνω των 50 εκατ. ευρώ - προκειμένου να πάνε στη Βουλή για κύρωση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για 8 μεγάλα επενδυτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου αν είχαν υλοποιηθεί οι συγκεκριμένες επενδύσεις θα είχαν δημιουργηθεί 3.000 θέσεις εργασίας. Μεταξύ αυτών των έργων, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται μια επένδυση φωτοβολταϊκών, μια επένδυση στην Πάτρα από την οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 495 θέσεις εργασίας και επένδυση του Λαγονήσι Resort. 

Παράλληλα με το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύει να αξιοποιήσει όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που  μπορούν να εγγυηθούν  τη διαφάνεια και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου