Strelitzia


Η κοινή του ονομασία είναι πουλί του παράδεισου. Έχει εντυπωσιακά άνθη που μοιάζουν με κεφάλι τροπικού πουλιού. Είναι ενδημικό φυτό της Νότιας Αφρικής, όπου  είναι γνωστό ως crane flower-λουλούδι γερανός.
Φωτογραφία: Mbz1
Το είδος Strelitzia Nikolai, γνωστό ως "γιγάντιο λευκό πουλί του παραδείσου" είναι το μεγαλύτερο. Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα σε ύψος κι έχει εντυπωσιακά λευκά και μπλε άνθη. Τα άλλα είδη φτάνουν συνήθως τα 2-3,5 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα (30-200 cm μήκος και 10-80 cm πλάτος) και μοιάζουν με τα φύλλα της μπανάνας.
Φωτογραφία: Raul654
Το είδος Strelitzia reginae (στρελίτζια της βασίλισσας) είναι ένα διακεκριμένο καλλωπιστικό φυτό. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Charlotte του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτζ, σύζυγο του βασιλιά Γεώργιου III. 
Τα λουλούδια του διαρκούν πολύ, ακόμα κι όταν κοπούν παραμένουν όμορφα έως και δύο εβδομάδες. Αποτελεί φυτό-σύμβολο για της πόλη του Λος Άντζελες των ΗΠΑ.
Φωτογραφία James Steakley
Η Strelitzia alba (λευκή στρελίτζια), η Strelitzia caudata (στρελίτζια του βουνού) και η  Strelitzia juncea (ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη στο κρύο) είναι τρία ακόμη είδη του πανέμορφου αυτού φυτού, το οποίο συμβολίζει την ελευθερία, την μεγαλοπρέπεια και την καλή προοπτική.
Φωτογραφία  Dominik
Φωτογραφία  Lithium57
Φωτογραφία ShineB
Φωτογραφία Myukew

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία