Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Πράσινη στέγη στο Έσσεν της Γερμανίας



Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Το “Ronald Mc Donald House” (κτίστηκε το 2005 μετά από 1,5 χρόνο περιόδου κατασκευής) στο Έσεν Γερμανίας παρέχει προσωρινή διαμονή σε οικογένειες των οποίων τα κρισίμως άρρωστα παιδιά βρίσκονται υπό θεραπεία στο γειτονικό Πανεπιστήμιο Clinic στο Έσεν.
Περιλαμβάνει 17 διαμερίσματα, άνετους κοινόχρηστους χώρους, μια μεγάλη κουζίνα, δωμάτια παιχνιδιού και χόμπι, καθώς και μια πράσινη όαση -τα αίθρια και τις πράσινες στέγες τα οποία βοηθούν τις οικογένειες να αναπαυθούν και να αποσπαστούν λίγο από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν επισκεπτόμενοι την κλινική για να στηρίξουν τα παιδιά τους. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς και συγγενείς έχουν την ευκαιρία να επανακτήσουν δυνάμεις και να δώσουν στους νεαρούς ασθενείς αυτό που τα φάρμακα είναι αδύνατο να τους προσφέρουν: αγάπη, δύναμη και αυτοπεποίθηση.
Μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Groningen (Ολλανδία) έδειξε πως αν τα παιδιά συνοδεύονται από οικογενειακά μέλη στο νοσοκομείο, ο χρόνος διαμονή τους σε αυτό μπορεί να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Το “Ronald Mc Donald House” στο Έσεν παρέχει μια ατμόσφαιρα που επιτρέπει σε αυτούς που ζουν εκεί, να κοινωνικοποιηθούν με άλλους και να βοηθήσουν τον εαυτό τους να επανακτήσουν δύναμη για τη στήριξη των παιδιών τους.
Τα οφέλη των πράσινων στεγών συμβάλλουν σε αυτό σημαντικά αφού οι ίδιες προσφέρουν στους χρήστες τους αναψυχή και ένα αίσθημα ευεξίας. Αυτοί δε που ζουν κάτω από αυτές, απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της θερμομόνωσης όλον το χρόνο, το αίσθημα της ασφάλειας και τη μυρωδιά του δάσους και των λιβαδιών.
—Η βασική ιδέα του Hundertwasser
Το “Ronald Mc Donald House” στο Έσεν, είναι ένα από τα τελευταία κτίρια που σχεδιάστηκαν από τον καλλιτέχνη Friedensreich Hundertwasser, ο οποίος πέθανε το Φεβρουάριο του 2000. Ακολουθώντας την αρχή του Hundertwasser πως «ό, τι βρίσκεται στο οριζόντιο επίπεδο στο τοπίο είναι ένα μέρος της φύσης», όλες οι στέγες «πρασίνισαν» και «δασοποιήθηκαν» από το στάδιο του σχεδιασμού κιόλας. Ένας κρατήρας ηφαιστείου και μια προστατευτική σπηλιά ήταν η έμπνευση για αυτό το φιλικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, δημιούργημα αρχιτεκτονικής.
—Ιστορικό σχεδιασμού
Ο περαιτέρω σχεδιασμός και τρόπος διαχείρισης της περιοχής αναλήφθηκαν από την εταιρεία του Heinz Springmann, η οποία ήταν ήδη υπεύθυνη για άλλα έργα του Hundertwasser όπως για παράδειγμα το «Ζώντας στον πύργο βροχής» (Plochingen) και το «Η σπείρα δάσους» (Darmstadt). Η κατασκευή του έργου έγινε από την εταιρεία “Strabag AG Hochbau Ost”.
Από το Νοέμβριο του 2004 και μετά, η εταιρεία “GRÜN + DACH Jürgen Quindeau” που εξειδικεύεται στις πράσινες στέγες συμμετείχε στο έργο για το κομμάτι των πράσινων στεγών (σχεδιασμός και κατασκευή).
—Βασικές αρχές για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της εργασίας της πράσινης στέγης κατά Hundertwasser
Ο ονομαστός «κανόνας του Hundertwasser» για την λεπτομερή εκτέλεση των Hundertwasser έργων αρχιτεκτονικής και η παρατήρηση της φιλοσοφίας του Hundertwasser Friedensreich οδήγησαν στις ακόλουθες «απαιτήσεις» για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των πράσινων στεγών κατά αυτόν.
-Μια στρώση εδάφους (πάχους το λιγότερο 50-60 εκ.) πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στις στέγες. Κηπουροί πρέπει να προσληφθούν από την αρχή για να προσέχουν τα φυτά στο κλιμακοστάσιο, στις περιοχές γύρω από τα «δέντρα -ενοίκους» (αναλύονται παρακάτω) και τη βλάστηση στη στέγη. Θα πρέπει να υπάρχει τρόπος άρδευσης για όταν απουσιάζουν.
-Τα «δέντρα – ένοικοι» πρέπει να εγκατασταθούν σύμφωνα με το σχέδιο. Οι σταυροί των παραθύρων παραμένουν.
- Οι στέγες πρέπει να φυτευτούν πυκνά με δέντρα και θάμνους, η επιλογή των φυτών δεν πρέπει να περιλαμβάνει τυπικά καλλωπιστικά δέντρα αλλά κυρίως φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή.
- Απλό γρασίδι να αναπτύσσεται στο έδαφος – φυσικό και άκοπο
- Το κομμάτι του εδάφους που έχει «καλυφθεί και σκοτωθεί» από το κτίριο θα πρέπει να «μετακομίσει» στη στέγη. Η στρώση του εδάφους στις στέγες πρέπει να έχει βάθος αρκετό ώστε και δέντρα ηλικίας 100 ετών – και μεγάλα δέντρα να μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό.
Εξωτερικά το κτίριο παραπέμπει σε κρατήρα ηφαιστείου. Η κύρια στέγη ξεκινά από το επίπεδο του εδάφους και μετά σηκώνεται σταδιακά. Αγγίζει το μήκος περίπου των 75 μέτρων και πλάτος 8 – 9 μέτρων.
Η κλίση της στέγης είναι από 5 έως και 35 μοίρες και στον πόδα του κύριου πύργου (αυτός που εξέχει απ’ όλα τα κτίρια), η στέγη φτάνει το ύψος των περίπου 15 μέτρων.
Η συνολική επιφάνεια στέγης συμπεριλαμβανόμενου και μιας βεράντας – ταρατσόκηπου είναι γύρω στα 1200 τ.μ., από τα οποία τα 950 έχουν «δασοποιηθεί», ενώ τα υπόλοιπα 250 αποτελούνται από μονοπάτια και αυλές. Όλες οι στέγες είναι οπλισμένου σκυροδέματος με θερμική μόνωση και στεγανοποίηση και με ειδικές μεμβράνες (με πίσσα) που δεν αφήνουν τις ρίζες να διαπεράσουν.
Περισσότερα: http://www.georythmiki.gr/αναβαθμιση-αστικου-περιβαλλοντος/φυτεμένα-δώματα/βιβλιογραφικά-δεδομένα-άρθρα/πράσινη-στέγη-στο-ronald-mcdonald-house-στο-έσεν,-γερμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου