Ο ΚΗΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ



Ο σχεδιασμός ενός κήπου μπορεί να κάνει όλη την οικογένεια πιο ευτυχισμένη.
Ο κήπος πρέπει να εξυπηρετεί τον ιδιοκτήτη του, πρέπει να ομορφαίνει το σπίτι που φιλοξενεί. Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης που μπαίνει στο σπίτι και το τελευταίο πράγμα που του μένει στο μυαλό φεύγοντας ......Είναι το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και το ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

Εννοείται ότι  ο ιδιοκτήτης του πρέπει  βγαίνοντας  στον κήπο να νιώθει ευεξία και ηρεμία να αισθάνεται τις αλλάγες στις 4 εποχές. Κι ακόμα κι αν έχει  κηπουρό ....να ασχολείται. Να κόβει ένα λουλούδι....να προσφέρει στην οικοδέσποινα του σπιτιού ή να το τοποθετεί στο βάζο. Να πιάνει, να μυρίζει τα λουλούδια, να παρακολουθεί τα μπουμπούκια...να ανθίζουν, μόνο έτσι θα νιώθει γεμάτος και ευτυχισμένος....θα νιώθει πιο άνθρωπος.

Και να ξέρετε... ότι οι σπουδαίοι κήποι δεν προκύπτουν απλά από τύχη, αλλά με σωστό και προσεκτικό σχεδιασμό. Ελπίζω λοιπόν να εκμεταλλευτήκατε τις κρύες νύχτες του χειμώνα και να έχετε ήδη προγραμματίσει τι θα φυτέψετε φέτος και πού.

Απόλαυσε τον κήπο σου σε όποια διάθεση κι αν βρίσκεσαι, παρατήρησέ τον σε όλες τις καιρικές συνθήκες πόσο διαφορετικός δείχνει. Πήγαινε στο παράθυρο κοίταξε απ' έξω και θα νιώθεις αμέσως πιο γαλήνιος. Τις αλκυονίδες μέρες με τις πρώτες ηλιαχτίδες...πάρε τον καφέ σου ή το ποτό σου και βγες έξω.....μίλα με τα λουλούδια ή τις λεμονιές σου...κόψε ενα λεμόνι και δώστο στο γείτονα μαζί με μια ΚΑΛΗΜΕΡΑ... ένα παλιό γνωμικό λέει "μακάρι τα παιδιά σου να μπορούν να αφήσουν τα προβλήματα τους στα χώματα"...   τους κάνει καλό η φύση.


Πάρτε χαρτί και μολύβι και πιάστε δουλειά! Ζωγραφίστε πώς είναι ο κήπος ή το μπαλκόνι σας τώρα αλλά και πώς θέλετε να είναι το καλοκαίρι, σημειώστε τι φυτά και προμήθειες έχετε αλλά και τι χρειάζεται να αγοράσετε. Το σχέδιο του χώρου που έχετε ζωγραφίσει θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τα κατάλληλα φυτά για τις συγκεκριμένες συνθήκες και επίσης θα σας βοηθήσει να μην παρασυρθείτε.
Επέλεξε με σοφία και προγραμματισμό τι στυλ θέλεις να έχει ο κήπος σου....και γεμισέ  με όλα τα λουλούδια, τα δέντρα και τους  θάμνους.....που μπορείς να φανταστείς.

Χθες ήμουν σ ενα κήπο στην Κηφισιά που εχω κάνει τον σχεδιασμό ...σήμερα το πρωϊ σε ενα μπαλκόνι μιας φίλη μου στην Βούλα που έφτιαξα και περιποιήθηκα, το απόγευμα ασχολήθηκα με τον δικό μου κήπο πίνοντας συνχρόνως τσάι περγαμόντο.
 Σ αυτή την εποχή που όλο θα πληθαίνουν τα προβλήματα, ας προσπαθήσουμε εμείς με μικρά πράγματα που μας ηρεμούν, μας χαλαρώνουν και μας φτιάχνουν την διάθεση να βρίσκουμε διεξόδο, και κυρίως να τα ομορφύνουμε όλα κάνοντάς τα πιο πράσινα!


Μανίνα Ζαννή











Σχόλια

  1. Καταρχήν συγχαρητήρια για το κείμενο....σύντομο και περιεκτικό......
    και ξαφνικά σαν να ξύπνησα από λήθαργο...μου δημιουργήθηκε η διάθεση να κατέβω στον κήπο...να ονειρευτώ..πως θα τον ήθελα........
    Μας δίνεις το έναυσμα αλλά και τη γνώση........εγώ δεν είχα ιδέα από που να ξεκινήσω με αποτέλεσμα να φυτεύω χωρίς σχέδιο....και το αποτέλεσμα να είναι όχι το αναμενόμενο..
    ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία