6 ανθισμένοι κήποι στον κόσμο




Ο Βοτανικός Κήπος του Göteborg έχει δικαίως βραβευθεί ως ένας από τους ομορφότερους της Ευρώπης
Δημοσίευση | 29 Οκτωβρίου 2007

της Ηρώς Κουνάδη

Σε μια περίοδο που πολλές συζητήσεις –αλλά λίγα έργα– γίνονται για το δημόσιο χώρο και το ρόλο του στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη –λίγο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, λίγο κάποιες αναπλάσεις πλατειών που πολύ ακούμε και λίγο βλέπουμε, λίγο το trend της πλατείας του μετρό στο Γκάζι– αναζητήσαμε τις εικόνες εκείνες που θα αντιπροσώπευαν τον ιδανικό στη φαντασία μας δημόσιο χώρο μιας πόλης.

Εικόνες κήπων ανθισμένων, καταπράσινων, με πλούσια βλάστηση, χώρους αναψυχής –βολευόμαστε και σε σκέτο γκαζόν, φτάνει να έχουμε μια όμορφη εικόνα απέναντί μας–, κάποιους –όποιους– συμβολισμούς να γίνονται αφορμή για συζητήσεις ή συλλογισμούς και ίσως ολίγη από ιστορία. Εικόνες που θα μας εμπνεύσουν –και θα σας εμπνεύσουν, ελπίζουμε– να ονειρευτούμε, να ταξιδέψουμε, έστω και νοερά, και να… ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή μπορεί να έχουμε κι εμείς έναν τέτοιο κήπο λίγα τετράγωνα από την πόρτα του σπιτιού μας.

Τις εικόνες αυτές τις βρήκαμε, σε έξι λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς κήπους –τέσσερις στην Ευρώπη, έναν στην Ασία και έναν στην Αυστραλία. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν κι άλλοι, σε πολλά σημεία του πλανήτη. Αλλά η ημερήσια ονειροπόληση, και η έμπνευση που μπορεί και να μας παρακινήσει να φυτέψουμε ένα μικρό λουλούδι στην ταράτσα ή στο μπαλκόνι, κάνοντας μια μικρή αρχή που ίσως να αποτελέσει τη σπίθα για κάτι μεγάλο, δε χρειάζεται πολλά. Μόνο μια ανθισμένη κερασιά δίπλα σε μια λιμνούλα με κρυστάλλινα νερά. Έστω κι αν αυτή βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Μνημείο των Θυμάτων του Κακού, Plzen, Τσεχία

Ευρύτερα γνωστό ως «Κήπος του Διαλογισμού», το πανέμορφο πάρκο στη μικρή πόλη της Βοημίας είναι δημιούργημα του πολιτικού κρατούμενου Lubos Hruska. Μοναδικό φυσικό τοπίο, πυκνή βλάστηση, σπάνια είδη κωνοφόρων, πέτρινα αγάλματα υπό την εύγλωττη ονομασία Stations of the Cross και ένα μικρό παρεκκλήσι συνθέτουν την εικόνα που ανταποκρίνεται πλήρως στον περί διαλογισμού χαρακτηρισμό –τοπίο που χαλαρώνει και εμπνέει και μνημεία που περνούν μηνύματα - τροφή για το μυαλό.

Generalife, Γρανάδα, Ισπανία

Οι κήποι των θερινών ανακτόρων των Αράβων κατακτητών της Ιβηρικής Χερσονήσου δε θα μπορούσαν να υπολείπονται της μεγαλοπρέπειας που χαρακτηρίζει την Αλάμπρα, το φημισμένο παλάτι του οποίου αποτελούν μέρος. Περίτεχνα σιντριβάνια, πλούσια βλάστηση και μικρές, διάφανες λιμνούλες, όλα πλαισιωμένα από τα επιβλητικά κτίρια του παλατιού, ασκούν στον επισκέπτη την έλξη που τον κρατά καθηλωμένο στο σημείο αυτό περισσότερο απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του μνημείου. Ξύλινα παγκάκια τοποθετημένα σε διαφορετικά σημεία των κήπων, κάτω από αναρριχόμενες τριανταφυλλιές και ολάνθιστους φυσικούς φράχτες μας καλούν να καθίσουμε για να απολαύσουμε το θέαμα όπως του αξίζει.

Κήπος του Λουξεμβούργου, Παρίσι, Γαλλία

Ευρύτερα γνωστός μεταξύ των κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας ως “Luco”, ο κήπος του Luxembourg Palace, έδρας της γαλλικής Γερουσίας, στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού, συγκεντρώνει όλο το χρόνο πλήθη ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Στα 224.500 τετραγωνικά του μέτρα περιλαμβάνονται μία μικρή λίμνη με βάρκες, παιδική χαρά, μία μικρή σκηνή για υπαίθριες συναυλίες και ένα εστιατόριο –όλα πλαισιωμένα από την καταπράσινη έκταση και τις πολύχρωμες συνθέσεις λουλουδιών του κήπου.

Βοτανικός Κήπος του Göteborg, Göteborg, Σουηδία

Βραβευμένος ως ο ομορφότερος κήπος της Σουηδίας το 2003 και ο τρίτος καλύτερος της Ευρώπης για το 2006, ο Βοτανικός Κήπος του Γιέτεμποργκ, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1923, επί τη ευκαιρία της επετείου των 300 χρόνων της πόλης, εκτείνεται σε μια περιοχή 175 εκταρίων στην οποία φιλοξενούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 16.000 διαφορετικά είδη φυτών και δέντρων. Από αυτά ξεχωρίζουν οι 1.500 ορχιδέες που φιλοξενούνται στα θερμοκήπια, το σπανιότατο δέντρο των Νησιών του Πάσχα, η υπέροχη «Κοιλάδα με τα Ροδόδεντρα» και ο περίφημος ιαπωνικός κήπος, με τη ζεν ατμόσφαιρα, τις αζαλέες, τις κερασιές, τις μανόλιες και τις κρυστάλλινες λιμνούλες του. Το εστιατόριο που στεγάζεται στον κήπο, το περίφημο Rock Garden, έχει βραβευθεί με τρία αστέρια Michelin.

Ιαπωνικός Κήπος Cowra, New South Wales, Αυστραλία

Ο μεγαλύτερος ιαπωνικός κήπος του Νοτίου Ημισφαιρίου δημιουργήθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της απόδρασης των Ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου, που κρατούνταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της πόλης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκτεινόμενος σε 5 συνολικά εκτάρια, ο κήπος σχεδιάστηκε από τον Ken Nakajima –έναν από τους πλέον φημισμένους designers ιαπωνικών κήπων της εποχής– και υποδέχτηκε τους πρώτους του επισκέπτες το 1979. Σχεδιασμένος έτσι ώστε να αποτυπώνει τις διαφορετικές μορφές του ιαπωνικού τοπίου, ο κήπος φιλοξενεί κάθε Φθινόπωρο το ετήσιο Cherry Blossom Festival, ή Sakura Matsuri.

Ανατολικοί Κήποι του Αυτοκρατορικού Παλατιού, Τόκιο, Ιαπωνία

Στη θέση όπου συναντάμε σήμερα τους φημισμένους ανατολικούς κήπους του αυτοκρατορικού παλατιού της Ιαπωνίας βρίσκονταν κάποτε τα αμυντικά τείχη –εσωτερικά και εξωτερικά– του Κάστρου Edo, κατοικίας της δυναστείας Tokugawa, που έζησε εδώ από το 1603 έως το 1867, όπως επίσης και ο Αυτοκράτορας Meiji, από το 1868 έως το 1888, οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου παλατιού. Πλούσια βλάστηση, ανθισμένες κερασιές, πολύχρωμες αζαλέες και περίτεχνα γεφυράκια πάνω από μικρές λίμνες και ποτάμια συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από ιαπωνικά παραμύθια με νεράιδες, δράκους και αυτοκράτορες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία