Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011

Μια τεράστια καλλιεργητική ευκαιρία για Έλληνες αγρότες


Χρήση και σημασία της Stevia

Είναι φυτό πολυετές, ποώδες, πολύκλαδο. Τα φύλλα του περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που είναι εξήντα έως ογδόντα φορές γλυκύτερες της ζάχαρης, ενώ το τελικό προϊόν που εξάγεται με φυσικό τρόπο, με τη μέθοδο της εκχύλισης (άσπρη σκόνη) είναι τριακόσιες φορές γλυκύτερο. Η καλλιέργεια του φυτού Stevia (στέβια) μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, καθώς η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π), σε συνδυασμό με την ολική αποδέσμευση του καπνού, έφερε σε απόγνωση χιλιάδες καπνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και πιο πολύ στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας. Ιδιαίτερα δε για τους καπνοπαραγωγούς του νομού Καρδίτσας, όπου τα εδάφη είναι φτωχά και η μόνη αποδοτική καλλιέργεια ήταν τα μεγαλόφυλλα καπνά Virginia και Burley.

Τα παραπάνω ανέφερε ο γεωπόνος-επιμελητής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Ζαχοκώστας, κατά το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο Καρδίτσας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, πειραματισμοί τεσσάρων χρόνων που έγιναν αποδεικνύουν αρκετά ικανοποιητικά ότι, η καλλιέργεια του φυτού Stevia rebaudiana μπορεί να αντικαταστήσει την καλλιέργεια του καπνού, αφού οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής είναι ιδανικές.

Μάλιστα, ο τρόπος αποξήρανσης που εφευρέθηκε και εφαρμόστηκε από τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Καρδίτσας (Ζαχοκώστας-Χαραλάμπους) αποδεικνύει ότι το παραγόμενο ξηρό προϊόν είναι ασύγκριτα καλύτερο από τις άλλες τρεις μεθόδους που εφαρμόζονται στις άλλες χώρες. Έτσι, λοιπόν, εκτός από τα σπορεία (παραδοσιακά και float),τα μηχανήματα και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποξήρανσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την καλλιέργεια της Stevia rebaudiana.

Μεταξύ των δύο φυτών, καπνού και Stevia, υπάρχει πλήρης ταύτιση όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά και στην οικονομικότητα. Κρίνεται επομένως σημαντικό, οι τοπικοί φορείς να ασκήσουν τις κατάλληλες πιέσεις έτσι ώστε η ελληνική πολιτεία να παραχωρήσει έγκριση καλλιέργειας για το καλό των Ελλήνων παραγωγών και γενικότερα της ελληνικής γεωργίας, επισημαίνει ο κ. Ζαχοκώστας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ταμείο καπνού της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδότησε πρόγραμμα μετατροπής καλλιέργειας καπνού με Stevia. Φορείς υλοποίησης του προγράμματος ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε με τους καπνικούς σταθμούς έρευνας Καρδίτσας και Αγρινίου. Συντονιστής του προγράμματος ήταν ο Udo Kienle, καθηγητής Μηχανολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Το πρόγραμμα ήταν διετούς διάρκειας (2006-2007), οι πειραματισμοί που έγιναν ήταν αποστάσεων φυτείας, λίπανσης και ζιζανιοκτονίας. Το τελευταίο πείραμα έγινε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βελεστίνο. Κατά τη διάρκεια των πειραματισμών ελήφθη πληθώρα στοιχείων όπως βάρος ρίζας, βλαστού, φύλλων, χλωρών και ξηρών καθώς και ύψους σε διαφορετικές περιόδους. Η μέθοδος αποξήρανσης ήταν η κινέζικη, δηλαδή αποφύλλωση και στέγνωμα στον ίσκιο.

Το 2008 και το 2009 εκτελέστηκαν στην Αγία Παρασκευή του Δήμου Σοφάδων δύο πειραματισμοί: αποστάσεων φυτείας και εξέλιξη της στεβιοσίδης στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η ποικιλία η οποία χρησιμοποιήθηκε ήταν προέλευσης Παραγουάης και ονομάζεται Criolo. Επίσης, το 2009 εκτελέστηκε στο ίδιο μέρος και πείραμα συγκριτικής καλλιέργειας ποικιλιών Stevia. Επίσης το 2007 και 2009 εκτελέστηκαν και δοκιμαστικές καλλιέργειες (επιδεικτικοί αγροί) στην Αγία Παρασκεύη το 2007 και στο Καρποχώρι το 2009.

Το 2006 και το 2007, τα δείγματα εστάλησαν για ανάλυση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Γερμάνια, ενώ το 2008 τριάντα πέντε δείγματα και το 2009 πενήντα επτά εστάλησαν για ανάλυση από τον υποφαινόμενο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιες αναλύσεις έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


Χρήση και σημασία της Stevia

Είναι φυτό πολυετές, ποώδες, πολύκλαδο. Τα φύλλα του περιέχουν γλυκαντικές ουσίες που είναι εξήντα έως ογδόντα φορές γλυκύτερες της ζάχαρης, ενώ το τελικό προϊόν που εξάγεται με φυσικό τρόπο, με τη μέθοδο της εκχύλισης (άσπρη σκόνη) είναι τριακόσιες φορές γλυκύτερο.

Θεωρείται από πολλούς ως το γλυκαντικό της επόμενης χιλιετίας, όχι τόσο για την γλυκαντική του αξία, αλλά για τις μηδενικές του θερμιδικές αξίες και τις ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Μακροχρόνια μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αφού ενεργοποιεί την έκκριση ινσουλίνης. Εμποδίζει τη δημιουργία τερηδόνας και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά διότι μαλακώνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτή η ιδιότητά του έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ενεργεί παράλληλα κατά των ιών, μυκήτων και βακτηρίων.

Στην Ιαπωνία όπου η επίσημη χρήση της Stevia ως γλυκαντικής ουσίας άρχισε το 1971 και μέχρι σήμερα έχει αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, η παχυσαρκία σε άτομα πάνω από είκοσι χρονών ανέρχεται στο 24%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 60%.

Χρησιμοποιείται από πολλές χώρες είτε ως συμπλήρωμα διατροφής είτε ως τρόφιμο. Οι χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Κίνα, οι Η.Π.Α, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ρωσία , το Ισραήλ, η Ελβετία, η Γαλλία και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Η καλλιέργεια της Stevia είναι όμοια με την καλλιέργεια του καπνού και δε διαφέρει σε τίποτε , αφού σπέρνεται στο σπορείο και μεταφυτεύεται στο χωράφι.                                                     Πηγη         Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου