ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΡΑΤΣΑ --- Σειρά Πράσινες Ταράτσες






Όταν πριν από μερικούς μήνες οι ιθύνοντες του νοσοκομείου Belisario Dominquez στην Πόλη του Μεξικού τοποθετούσαν ένα ιδιότυπο μικρό κήπο στην οροφή του νοσοκομείου, δεν μπορούσαν να φανταστούν πόσο πολύ θα επωφελούταν η λειτουργία του νοσοκομείου,το μικροκλίμα του κτιρίου και η καθημερινότητα εργαζομένων και ασθενών. Το “πείραμα” αποδεικνύεται τόσο επιτυχημένο που η πολιτειακή κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταστήσει πράσινες ταράτσες σε όλα τα νοσοκομεία της μεξικανικής πρωτεύουσας.
  
Η μέχρι πρότινος τσιμεντένια ταράτσα του νοσοκομείου που «έβραζε» τις ζεστές ημέρες, σπανίως ξεπερνά πια τους 25 βαθμούς, δημιουργώντας ένα δικό της μικροκλίμα που μοιάζει με όαση μέσα στις συνθήκες της πόλης.
Η Πόλη του Μεξικού, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και ζεστές πόλεις του κόσμου υποφέρει ιδιαίτερα από το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου, Εβανγκελίνα Σαντοβάλ, ορισμένα σημεία της στέγης –πριν την κατασκευή του ταρατσόκηπου- έφταναν τις ημέρες καύσωνα τους 80 βαθμούς Κελσίου.
Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Πόλης του Μεξικού, την Ιζταπαλάπα με πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,8 εκ κατοίκους.
Η τοποθέτηση λαχανικών και άλλων φυτών σε ένα μικρό μέρος της σκεπής του νοσοκομείου κόστισε 95 δολάρια το τετραγωνικό μέτρο, αλλά μόλις οκτώ μήνες μετά φαίνεται ότι έχει αποσβέσει ήδη τα χρήματα της αρχικής επένδυσης.
Στην ταράτσα και πολλά μέρη του νοσοκομείου, η θερμοκρασία διατηρείται σταθερά χαμηλότερη από τη γύρω περιοχή, καθώς το «μικροκλίμα» που έχει δημιουργήσει η πράσινη ταράτσα, επιτρέπει τη δημιουργία θερμοκρασιών περί τους 25 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και σε ημέρες που η –πάντα πολύ ζεστή- Πόλη του Μεξικού υποφέρει από καύσωνα.  Στη στέγη, συρρέουν μέλισσες, πεταλούδες και διάφορα είδη πτηνών, που είχαν αρκετά χρόνια να εμφανιστούν στην πόλη.
Το νοσοκομείο όμως φαίνεται επωφελημένο και σε άλλους τομείς από τον ταρατσόκηπό του: πολλοί ασθενείς κάνουν εκεί τη βόλτα τους, ενώ γιατροί και νοσηλευτές προτιμούν μετά από μία δύσκολη ημέρα να ανέβουν στον κήπο, αντί να φύγουν για το σπίτι.
Μετά το Belisario Dominquez η πολιτειακή κυβέρνηση της μεξικανικής πρωτεύουσας σχεδιάζει τώρα να πράξει το ίδιο και για τα 28 νοσοκομεία της πόλης.
“Green Therapy on the Rooftops”, Verónica Díaz Favela, Tierramerica

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία