Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό

Ένας παραδοσιακός τρόπος στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική καλλιέργειας βολβών σε σπίτι ήταν η συντήρηση τους σε νερό μέσα σε ειδικά γυάλινα βάζα. Η τεχνική αυτή πρωτοχρησιμοποιήθηκε στους υάκινθους (ζουμπούλια) αλλά είχε εξίσου καλά αποτελέσματα στους μικρούς χειμωνιάτικους νάρκισσους (μανουσάκια).


Για να διατηρηθούν τα ζουμπούλια στο νερό δημιουργήθηκαν ειδικά γυάλινα βάζα με στενό στόμιο. Σήμερα τέτοια βάζα δεν είναι πολύ συνηθισμένα στην αγορά ωστόσο δοκιμάστε να ανακαλύψετε κάποιο που σας περιμένει στο ράφι ενός καταστήματος.


Βέβαια μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε άλλου είδους βάζα. Από γλυκά, μαρμελάδες, παιδικές τροφές. Οπωσδήποτε όμως ένα βάζο για υάκινθους έχει άλλη ομορφιά αφού θα έχει δημιουργηθεί ειδικά γι' αυτό το σκοπό.

Γεμίστε το βάζο με νερό και προσθέστε λίγο συντηρητικό. Τοποθετήστε από επάνω το βολβό. Προσέξτε ώστε η επιφάνεια του νερού να είναι λίγο χαμηλότερα από το κάτω μέρος του βολβού και να μην τον αγγίζει.

Τοποθετήστε το βάζο σε μια σκοτεινή και κρύα θέση. Σε μια αποθήκη, σε ένα γκαράζ ακόμα και μέσα στο ψυγείο. Πόσο καιρό θα μείνει εκεί; Αυτό εξαρτάται από τον βολβό σας. Ανάλογα με το πόσο προετοιμασμένος είναι μπορεί να χρειαστούν 2 με 3 μήνες. Γι' αυτό πρέπει να έχετε υπομονή.

Ελέγχετε τακτικά το βάζο και αλλάζετε το νερό φροντίζοντας πάντα το ύψος του να βρίσκεται λίγο κάτω από τον βολβό. Θα δείτε ότι σιγά σιγά θα αρχίζουν να εμφανίζονται ρίζες από το κάτω μέρος του βολβού. Τελικά θα δείτε μια άσπρη μύτη να ξεπηδά από την κορυφή του βολβού.

Ήρθε η ώρα να μετακινήσουμε το βάζο σε φωτεινότερο σημείο. Μην το τοποθετείτε αμέσως σε δυνατό φως. Διαλέξτε μια θέση δροσερή με μέτριο φωτισμό. Το ζουμπούλι σας πρέπει να μείνει εκεί μέχρι η άσπρη μύτη να γίνει πράσινη. Τότε θα είναι έτοιμο για την τελική του θέση.

Όταν το λουλούδι ανθίσει θα μείνει ανθισμένο και μυρωδάτο για δυο τρεις εβδομάδες. Το μοναδικό πρόβλημα που πιθανόν να αντιμετωπίσετε είναι η στήριξη του λουλουδιού καθώς αυτό θα ξεπετάγεται από το βάζο γιατί είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί την στιγμή που οι ρίζες του δεν έχουν χώμα.

Τα φυτά που μεγαλώνουν χωρίς ηλιακό φως συνήθως έχουν λεπτούς και εύθραυστους βλαστούς. Σε τέτοια περίπτωση τρυπήστε κάθετα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι τον βολβό και δέστε το κοτσάνι του λουλουδιού. Μπορεί αυτό να σας φαίνεται επώδυνο για τον βολβό αλλά είναι προτιμότερο από ένα πεσμένο λουλούδι που το περιμένατε μήνες.

Με την ίδια μέθοδο μπορείτε να καλλιεργήσετε και μανουσάκια χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να τα βάλετε σε ψυχρό μέρος πρώτα.

Οπωσδήποτε η καλλιέργεια βολβών σε νερό είναι αρκετά γοητευτική και διασκεδαστική. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε.












Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό

Καλλιεργείστε βολβούς σε νερό

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία