Gemasolar: ηλιακή ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο





 Gemasolar είναι η πρώτη, εμπορική, ηλιακά θερμική, μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία παρέχει συνεχές ρεύμα για ένα πλήρες 24ωρο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, Torresol Energy. Σε επίσημη λειτουργία τέθηκε η μονάδα, την περασμένη Τρίτη, μετά από τα εγκαίνιά της.
Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά ηλιακά, τα οποία χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, τα ηλιακά θεριμκά εργοστάσια χρησιμοποιούν τη θερμότητα του ήλιου, ώστε να τροφοδοτήσουν τουρμπίνες ατμού και να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας είναι ότι η θερμότητα μπορεί να αποθηκευτεί πολύ πιο εύκολα από ότι το φως, επιτρέποντας την παραγωγή ενέργειας ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου.

H Gemasolar, αποτελείται από 2.650 πάνελ κατανεμειμένα, συμμετρικά, κυκλικά σε μια έκταση 185 εκταρίων. Οι ηλιοστάτες, εστιάζουν το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας, σε ένα γιγαντιαίο δέκτη στο κέντρο της μονάδας. Θερμότητα έως και 900 C χρησιμοποείται, από τις ηλιακές ακτίνες, για τη θέρμανση δεξαμενών με λιωμένο αλάτι, δημιουργώντας ατμό για την τροφοδότηση των τουρμπίνων του σταθμού.

Το έργο, μια κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών Masdar, από το Abu Dhabu, και της Ισπανικής Torresol Energy, πήρε δυο χρόνια για την κατασκευή του, με κόστος περίπου 300 εκατ. Αναμένεται να παράγει 110 GW το χρόνο, αρκετά για την τροφοδοσία 25.000 κατοικιών στην περιοχή της Ανδαλουσίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία