Σεπτέμβριος




Η δεύτερη άνοιξη πριν από το χειμώνα
Το Σεπτέμβριο τα φυτά ξαναπρασινίζουν και πολλά ανθίζουν για δεύτερη φορά κι έτσι τα μπαλκόνια και οι κήποι ξαναζωντανεύουν. Συνήθως είναι αρκετά ζεστός μήνας και οι απαιτήσεις των φυτών σε νερό συνεχίζουν να είναι μεγάλες.

Πρόταση του μήνα:

Βασικό μας μέλημα αυτού του μήνα είναι να αναζωογονήσουμε τα φυτά μας από την υπερβολική ζέστη του καλοκαιριού.
- Οι πρώτες βοήθειες στα φυτά: Κόβουμε τα ξερά κλαδιά και φύλλα, βρέχουμε καλά το χώμα σε φυτά που τους έλλειψε νερό, αφαιρούμε όλα τα αγριόχορτα από τις γλάστρες μας ή γύρω από τα φυτά μας στον κήπο και λιπαίνουμε.

Δουλειές του μήνα:

- Συνεχίζετε το τακτικό πότισμα στα φυτά σε γλάστρες και τον κήπο. Ακανόνιστα ποτίσματα προκαλούν προβλήματα στα φυτά, όπως πτώση φύλλων και λουλουδιών και ευαισθησία σε ασθένειες. Φροντίστε όμως να ελαττώνετε ή να αυξάνετε τη συχνότητα του ποτίσματος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες των φυτών.
- Συγκομίζετε τους ώριμους καρπούς από τα καρποφόρα φυτά σας: τώρα ωριμάζουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια και τα φραγκοστάφυλα.
- Μαζεύετε συχνά τα πεσμένα φύλλα που με την άνοδο της ατμοσφαιρικής υγρασίας αποτελούν ιδανικό καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
- Κόψτε τα ξερά φύλλα και λουλούδια των βολβών που άνθισαν το καλοκαίρι. Μπορείτε να τους ξεφυτέψετε τώρα και να τους αποθηκεύσετε σε στεγνό και ζεστό σημείο σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Από τα τέλη περίπου του μήνα, ξεκινήστε το φύτεμα ανοιξιάτικων βολβών. Όσο πιο νωρίς τους φυτέψετε, τόσο νωρίτερα θα ανθίσουν. Ελέγξτε τους βολβούς ανοιξιάτικης ανθοφορίας που αποθηκεύσατε την άνοιξη. Πετάξτε όσους σας φαίνονται μαλακοί/σαπισμένοι. Για να φυτέψετε τουλίπες, περιμένετε μέχρι τον Οκτώβρη, ώστε η θερμοκρασία να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα.
- Ενισχύστε τη λίπανση σε όλα τα φυτά αρκεί η θερμοκρασία να μην αγγίζει τα όρια καύσωνα.
- Αν το σχήμα των χρυσάνθεμων δεν είναι αυτό που θέλετε, κορφολογήστε τα προσεκτικά, ώστε να έχουν πιο συμπαγή εικόνα τον επόμενο μήνα που θα ανθίσουν.
- Κλαδέψτε τους πράσινους φράκτες. Κλαδέψτε τα κλαδιά της βατομουριάς και του φραγκοστάφυλου που έδωσαν καρπό, χαμηλά. Καθαρίστε τα φυτά σας από άρρωστα και ξερά κλαδιά για να μην εξαπλωθούν ασθένειες στο υπόλοιπο φυτό το χειμώνα. Βλαστοί με μικρά εξογκώματα ή σαπισμένες βυθισμένες κηλίδες είναι ενδείξεις ασθενειών.
- Κόψτε τα ξερά λουλούδια σε θάμνους που άνθισαν το καλοκαίρι.
- Όσο ο καιρός είναι ξηρός και ζεστός, τα φυτά είναι ευαίσθητα στο ωίδιο. Αν παρατηρήσετε μία άσπρη σκόνη σαν πούδρα πάνω στα φύλλα, ψεκάστε με διασυστηματικό μυκητοκτόνο για ωίδιο, που θα προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα.
- Ξεριζώστε τα ετήσια φυτά που σπείρατε την άνοιξη και τώρα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται. Μπορείτε αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κομπόστα η οποία θα είναι έτοιμη την άνοιξη.
- Κάντε ένα κούρεμα ανανέωσης στο γκαζόν όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν σε φθινοπωρινά επίπεδα. Κάντε μία τελευταία λίπανση ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία