Πώς κάνουμε το σπίτι μας "πράσινο";


"Πράσινη ενέργεια" σε επίπεδο ιδιώτη

Τελευταία Ενημέρωση  13:30 23/05/2010
23/05/2010 | 13:30
Διαφημίσεις Googleoroloi.gr8500+ ρολόγια 120+ μάρκες στις καλύτερες τιμές μόνο στο oroloi.grhttp://googleads.g.doubleclick.net/aclk?sa=l&ai=B08vW75QmTsnBL-OS0AXjztDwDLvtk5EC25bI6BnjrIfaY6DRGRABGAEg5L7xDDgAULX7hPn______wFgrcrYg7wMoAG55NP9A7IBC3d3dy5za2FpLmdyyAEB2gFUaHR0cDovL3d3dy5za2FpLmdyL25ld3MvZW52aXJvbm1lbnQvYXJ0aWNsZS8xNDQwNzkvbm9zLWthbm91bWUtdG8tc25pdGktbWFzLW5yYXNpbm8vgAIBqQIh4YnOqr63PsACAcgC84PSEqgDAegDQ-gD1wHoA1L1AwAAAEQ&num=1&sig=AOD64_1nCVjUiSogoH4nQmLxMERhPh4ehA&client=ca-pub-6466988881678163&adurl=http://www.oroloi.gr
Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε για την πράσινη ανάπτυξη, είναι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αυτή η πτυχή της πράσινης ανάπτυξης όμως είναι σε επίπεδο κράτους. Τι σημαίνει "πράσινη ενέργεια" σε επίπεδο ιδιώτη; Τι σημαίνει το ‘οικολογικό’ ή ‘πράσινο’ σπίτι που ακούμε όλο και πιο συχνά και πώς μπορεί κανείς να το κάνει πραγματική εφαρμογή στην κατοικία του, στο εξοχικό του, στο γραφείο του , σε οποιαδήποτε γενικά νέα ή υπάρχουσα κτιριακή κατασκευή;

Οικολογικό σπίτι είναι μια γενική έννοια που κάτω από την ομπρέλα της περιλαμβάνει αρκετές υποκατηγορίες λύσεων και μικρών ή μεγάλων εφαρμογών.

Έχουν όμως όλες έναν κοινό παρονομαστή:

Με την επιλογή και πραγματοποίηση της όποιας τέτοιας εφαρμογής το περιβάλλον, έμμεσα ή άμεσα, επιβαρύνεται λιγότερο από ότι με τις μέχρι σήμερα συμβατικές μεθόδους κατασκευής στον κάθε τομέα.

Ο ιδιοκτήτης που επιλέγει αυτές τις λύσεις, πέρα από την συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος, απολαμβάνει σημαντικά οφέλη οικονομίας και υγιεινής διαβίωσης .

Οι περισσότερες λύσεις είναι δυνατόν να εφαρμοστούν και σε υπάρχοντα κτίρια και η επιλογή τους καθώς και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από την γεωμετρία και τον τρόπο κατασκευής του κάθε κτιρίου και γενικά μπορεί να εξεταστεί αναλυτικά κατά περίπτωση.

Μερικές από τις πιο σημαντικές λύσεις είναι οι εξής:

• Ολική ή μερική ενεργειακή αυτονομία με φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, γεωθερμία κ.α.
• Συστήματα εξοικονόμησης νερού με επανάχρηση νερού, εκμετάλλευση βρόχινου νερού, καθαρισμό οικιακών λυμάτων κ.α.
• Θερμομονωτική και ηχομονωτική ‘κελύφωση΄ του κτιρίου εξωτερικά με ειδικά οικολογικά υλικά (θερμοπρόσοψη).
• Κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια.
• Χρήση οικολογικών υλικών στην κατασκευή ή την ανακαίνιση του κτιρίου όπως για παράδειγμα σε δάπεδα, ξυλεία, χρώματα, καλωδιώσεις , υδραυλικές σωληνώσεις και πολλά άλλα.
• Φιλτράρισμα και καθαρισμός της εσωτερικής ατμόσφαιρας των χώρων με διαφορετικές μεθόδους όπως ειδικά φυτά εσωτερικού χώρου, μηχανικά φίλτρα, έξυπνες μέθοδοι αερισμού.
• Πολλές πρόσθετες λύσεις όπως ‘ηλιακή καμινάδα’, φυτεύσεις δωμάτων και στεγών, ‘εσωτερικό θερμοκήπιο’, φωτισμός με φωτιστικά νέας τεχνολογίας, συστήματα σκίασης και ηλιοπροστασίας, συστήματα για αερισμό και ψύξη.

Περισσότερα για αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν στο website http://oikologikospiti.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία