ΚΑΘΕΤΟΙ ΚΗΠΟΙ – FACT SHEET


Πόσο εύκολο είναι να ζεις σε μία πόλη γεμάτη απρόσωπα, γκρι κτίρια;
ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ
Πόσο εύκολο είναι να ζεις σε μία πόλη με ελάχιστο πράσινο; ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ
Πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις τα παραπάνω; ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ!
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ «ΠΡΑΣΙΝΑ»
ΟΙ ΚΑΘΕΤΟΙ ΚΗΠΟΙ (ΚΗΠΟΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΤΙΡΙΩΝ) ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΗ…ΕΥΚΟΛΑ, ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ!
Η Coca-Cola Τρία Έψιλον, και το φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ Its so easy being Green, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και αναζητώντας συνεχώς «πράσινες λύσεις», υποστηρίζει, στο πλαίσιο του Green Design Festival, τον πρώτο συμβολικό κάθετο κήπο στην Ελλάδα! Ο κάθετος αυτός κήπος θα ντύσει τμήμα της όψης του Παλιού Δημαρχείου της Αθήνας στην οδό Λιοσίων.
Η συμβολική αυτή κατασκευή αποτελεί μία πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα της χώρας μας και στοχεύει στη δημιουργία μίας αντίστοιχης τάσης και στην Ελλάδα, όπου σε συνδυασμό με τις πράσινες ταράτσες, μπορεί να προσθέσει χρώμα στις πόλεις μας και να κάνει τη χώρα μας και την αρχιτεκτονική της φιλικότερη προς το περιβάλλον. 
'The Vertical Garden' makes it easy to be green
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΤΟΙ ΚΗΠΟΙ
Οι κάθετοι κήποι αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στο landscape design παγκοσμίως και θεωρούνται από τις πλέον ενδεδειγμένες, καλαίσθητες και πράσινες λύσεις για τις πόλεις. Παράλληλα, είναι και μία προσπάθεια δημιουργίας ισορροπίας του αστικού οικοσυστήματος. Μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς τοίχους, και να επιβιώσουν υπό όλες τις κλιματικές συνθήκες.
Ο εμπνευστής των κάθετων κήπων Patrick Blanc, Γάλλος βοτανολόγος και ερευνητής του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας, είναι ευρύτερα γνωστός έως ο «πράσινος άνθρωπος». Ταξιδεύει ανά τον κόσμο δημιουργώντας οικοσυστήματα στα οποία μπορούν να μεγαλώσουν και να  αναπτυχθούν μία πληθώρα φυτών ακόμη και σε μέρη που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί.
Η στρατηγική του Patrick Blanc έγκειται στο να προσθέτει πινελιές πράσινου στοιχείου σε αστικά τοπία και μάλιστα σε μέρη όπου το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς να δει είναι πράσινο.  Ο Patrick Blanc διερεύνησε την ικανότητα των φυτών στη φύση να αναπτύσσονται κάθετα, χωρίς την ανάγκη εδάφους και ανέπτυξε έναν απλό τρόπο να δημιουργεί κήπους πάνω σε τοίχους. «Το έδαφος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μηχανική υποστήριξη. Μόνο το νερό και οι ανόργανες ουσίες είναι απαραίτητα για τα φυτά, μαζί με το φως και το διοξείδιο του άνθρακα για να γίνεται η φωτοσύνθεση» αναφέρει ο Patrick Blanc.

Ο  δημιουργός έχει βάλει την πράσινη πινελιά του σε 43 κτίρια ανά τον κόσμο, όπως στο Μουσείο Quai Branly του Παρισιού, στην μπουτίκ Marithe & Francois Girbaud στο Μανχάταν, σε ένα εμπορικό κέντρο της Μπανγκόγκ, αλλά και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Καναζάουα στην Ιαπωνία. Ο ίδιος ο δημιουργός αντιμετωπίζει τη δουλειά του ως τέχνη. «Ένας Κάθετος Κήπος αρχίζει σαν μια δισδιάστατη επιφάνεια, σαν πίνακας, και όσο τα φυτά μεγαλώνουν αποκτά όγκο» επισημάνει. Η όλη διαδικασία είναι εύκολη και ο κήπος αναπτύσσεται πολύ φυσιολογικά. Απόδειξη; Ο τοίχος που έφτιαξε για το Ίδρυμα Cartier του Παρισιού πριν από μια δεκαετία, δεν χρειάστηκε σχεδόν ποτέ κλάδεμα!
Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να μετατρέψεις μία πόλη με απρόσωπα, γκρι κτίρια σε μία πόλη με χρώμα. Αρκεί να σκεφτείς «πράσινα», αρκεί να σκεφτείς «Κάθετοι κήποι». Οι κάθετοι κήποι μας φέρνουν κοντά στη φύση, προσθέτουν χρώμα στη ζωή μας αναζωογονώντας και ομορφαίνοντας τις όψεις παλιών κτιρίων, συμβάλλουν σημαντικά στην αισθητική αναβάθμιση της πόλης, βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, προστατεύουν τα κτίρια από τα καιρικά φαινόμενα και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα.
Ο Patrick Blanc είναι κατηγορηματικός. Οι τοίχοι του είναι οι κήποι του μέλλοντος. «Το οριζόντιο έχει τελειώσει.  Ο κάθετος χώρος είναι ακόμα ελεύθερος» διατείνεται. Ποιος μπορεί να τον αμφισβητήσει;


ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΘΕΤΩΝ ΚΗΠΩΝ
Οι κάθετοι κήποι παρέχουν μία πληθώρα περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών οφελών.
Οι κάθετοι κήποι περιορίζουν σημαντικά την αύξηση αλλά και την απώλεια θερμότητας που παρατηρείται στα κτίρια, μετριάζουν την υγρασία, συντελούν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα και μειώνουν την αντανακλώμενη θερμότητα.  Σε συνδυασμό με άλλες «πράσινες» εφαρμογές, η τεχνολογία των κάθετων κήπων μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στη διαμόρφωση των κλιματικών συνθηκών μιας πόλης. Σύμφωνα με έρευνα στη Γερμανία, αν 5% των τοίχων και ταρατσών ήταν πράσινα, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα υγιέστατο αστικό κλίμα.
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό όφελος των κάθετων κήπων είναι η ικανότητά τους να συγκρατούν τα νερά των νεροποντών. Μία τυπική νεροποντή σε ένα αστικό περιβάλλον μπορεί να επιφέρει μία πληθώρα προβλημάτων, όπως μόλυνση νερού, υπερχείλιση υπονόμων, αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, πλημμύρες και διάβρωση του εδάφους.
Εάν η τεχνολογία των κάθετων κήπων εφαρμοστεί ευρέως, θα παρατηρηθεί μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω σκίασης των τοίχων, αυξημένη μόνωση και σημαντική μείωση της μέσης αστικής θερμοκρασίας λόγω περιορισμού των επιφανειών που αντανακλούν θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την ατμοσφαιρική αστάθεια, έχοντας ως αποτέλεσμα αυξημένη πιθανότητα βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων. Επιπλέον, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα διότι λόγω της θερμότητας η σκόνη ανακατεύεται. Έρευνες έχουν δείξει ότι αστικά τοπία με πράσινο εμφανίζουν πολύ λιγότερη σκόνη από εκείνα με ελάχιστο πράσινο. Οι κάθετοι κήποι εμποδίζουν την κίνηση της σκόνη, ενώ παράλληλα, συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της ρύπανσης απορροφώντας τις ρυπαντικές ουσίες.
Τέλος, οι κάθετοι κήποι έχουν να επιδείξουν και οικονομικά οφέλη, καθώς συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας λόγω αυξημένης μόνωσης, επεκτείνουν το όριο ζωής των επιφανειών λόγω μεγαλύτερης προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα, παρέχουν ηχομόνωση, βελτιώνουν την αισθητική όψη του κτιρίου, προστατεύουν από την υπέρυθρη ακτινοβολία και μετριάζουν την πίεση που ασκεί ο αέρας, καθιστώντας το κτίριο περισσότερο αεροστεγές.  Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην αύξηση της αξίας του ακινήτου.


















ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΘΕΤΩΝ ΚΗΠΩΝ
Οι κάθετοι κήποι αποτελούνται από 3 μέρη: έναν μεταλλικό σκελετό, μία στρώση PVC και βιοδιασπώμενο πίλημα. Ο μεταλλικός σκελετός εφαρμόζεται πάνω στον τοίχο δημιουργώντας ένα στρώμα αέρα  το οποίο λειτουργεί ως ένα πολύ αποδοτικό θερμικό και ακουστικό μονωτικό σύστημα. Μία στρώση PVC 1 εκατοστού σε πάχος στερεώνεται πάνω στον μεταλλικό σκελετό, καθιστώντας έτσι την όλη κατασκευή άκαμπτη και κατά συνέπεια υδατοστεγή. Στη συνέχεια εφαρμόζεται πάνω στο PVC μία στρώση πιλήματος από πολυαμίδιο. Το πίλημα αυτό δεν διαβρώνεται, ενώ παράλληλα η τριχοειδής υφή που διαθέτει επιτρέπει μεγάλη ομοιογένεια ως προς την κατανομή του υδάτινου στοιχείου. Οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται πάνω στο πίλημα. Το πότισμα και η λίπανση πραγματοποιούνται με αυτόματα συστήματα. Το νερό εμπλουτίζεται με θρεπτικά στοιχεία. Οι κάθετοι κήποι μπορούν να αντέξουν περίπου 30 κιλά βάρος ανά τετραγωνικό μέτρο, κάτι που καθιστά σχεδόν κάθε τοίχο ικανό να υποστηρίξει το βάρος ενός κάθετου κήπου.
Είναι λοιπόν πολύ εύκολο να μετατρέψεις μία πόλη με ελάχιστο πράσινο σε μία πόλη με πολύ πράσινο. Αρκεί να σκεφτείς «πράσινα», αρκεί να σκεφτείς «Κάθετοι κήποι». Όπου και να ζείτε, σε αστικό ή προαστιακό περιβάλλον, σε ζεστό ή ψυχρό κλίμα, οι κάθετοι κήποι θα βάλουν λίγο πράσινο στη ζωή σας.











ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΘΕΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


Patrick Blanc, Le Mur Vegetal, Vertical Garden, Musée du quai Branly, Quai Branly Museum, Living Wall, Jean Nouvel, Paris, France, Green Wall Living Architecture 
Musee du quai Branly, Παρίσι
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία