Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 9, 2011

fysiofilia / kipotehnia: Tulipanes Holanda

fysiofilia / kipotehnia: Tulipanes Holanda

Κηπουρέματα — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

Κηπουρέματα — ΣΚΑΪ (www.skai.gr)

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΣ...Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: Ένα σχολείο «Ανθίζει» ξανά!

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΣ...Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: Ένα σχολείο «Ανθίζει» ξανά! : "Στο κτήμα Συγγρού στο Μαρούσι Αττικής το 1926 λειτούργησε για πρώτη φορά το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο. Σήμερα με πρωτοβουλία του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α..."

www.vita.gr - Φροντίστε τις τριανταφυλλιές σας

www.vita.gr - Φροντίστε τις τριανταφυλλιές σας

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΣ...Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: Κήπος Άνωθεν

ΤΑΡΑΤΣΟΚΗΠΟΣ...Ο ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ: Κήπος Άνωθεν : "Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ερασιτέχνης Κηπουρός 'Τεύχος 4'. Το έργο το κατασκεύασε η εταιρεία ΤΟΠΙΟΔΟΜΗ."

Μέση διάρκεια και χρόνος βλάστησης λαχανικών

Μέση διάρκεια ζωής και χρόνος βλάστησης λαχανικών

Ήρθε η ώρα της συγκομιδής ΣΠΟΡΩΝ.

Βασικές οδηγίες για τη συγκομιδή σπόρων Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν κανονικά π.χ. την πρώτη ντομάτα, τα πρώτα φασόλια κλπ. Οι πρώτοι καρποί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού και έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Είναι καλό να συλλέγουμε σπόρους και από τη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και από το τέλος. Γιατί αν συλλέγουμε μόνο από την αρχή θα οδηγηθούμε σε πρώιμες ποικιλίες. Για φυτά με σπόρους που ωριμάζουν και ξηραίνονται πάνω στο φυτό, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μαρούλια, τα κουκιά, κλπ. συγκεντρώστε μόνο τους σπόρους που έχουν ωριμάσει εντελώς. Το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να πεθαίνει προτού οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή. Κάντε τη συγκομιδή όταν οι σπόροι είναι ξεροί (όχι υγροί από την πρωινή δροσιά ή μετά από βροχή), μαζέψτε τους σπόρους λίγο πριν οι πρώτοι σπόροι αρχίσουν να σκάζουν και να πέφτουν στο έδαφος, όπως γίνεται με τα δημητριακά ή όταν ο λοβός γίνει καφέ και εύθραυσ
Εποχή σποράς λαχανικών
Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟΥ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΟΡΕΙΟΥ Χρειαζόμαστε: * καλό φυτόχωμα για το σπορείο * κύπελλα πλαστικά (του νερού) ή φυτοδοχεία του εμπορείου * καφάσια μαναβικής (ρηχά) * νάιλον (ή άλλο υλικό) για σκέπασμα * παραδοσιακούς σπόρους Τα κυπελλάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται.Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. (Τις τρύπες τις κάνουμε με πυρωμένο καρφί).Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει. Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι είναι σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και το ύψος τους. Δηλαδή τους σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα. Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους. Ο χρόνος ζωής των σπόρων είναι γενικά 4 χρόν