SEDUM


Sedum rubrotinctum

Crassulaceae family

Κατηγορίες: Παχύφυτα, Σέδο, φυτά για βραχόκηπους - Categories / Tags: Succulents, rockgarden plants, sedums

Zone 9b-11


Εικόνα

Ημιανθεκτικο, πολυετες, ερπον ειδος ταχειας αναπτυξης που καταγεται απο το Μεξικο. Ειναι φυτο που με τη παροδο του χρονου σχηματιζει μεγαλες αποικιες με ορθιους η επικλινεις βλαστους, και μικρα μεσογονατια διαστηματα που περιμετρικα, φερουν πολυαριθμα σαρκωδη, ερυθροχρωμα κυλινδρικα φυλλα, πολυ διακοσμητικα.
Το κοκκινισμα των φυλλων στις ακρες παρατηρειται κυριως σε αντιξοες κλιματολογικες συνθηκες οπως για παραδειγμα χαμηλες νυχτερινες θερμοκρασιες, εντονη ηλιακη ακτινοβολια, παρατεταμενη ξηρασια κλπ. Για τα φυτα που καλλιεργουνται στη υπαιθρο ολο το χρονο το κοκκινο χρωμα ειναι ακομη εντονοτερο το χειμωνα λογω των χαμηλων θερμοκρασιων που επιβραδυνουν τους μηχανισμους προσληψης Φωσφορου απο το εδαφος.
Το Sedum rubrotinctum καλλιεργειται σχετικα ευκολα σε καθε τυπου εδαφους, υπαιθρια στις Νοτιες περιοχες, σε βραχοκηπους και ξερολιθιες με αλλα σαρκωδη φυτα, η σε μη θερμαινομενο θερμοκηπιο σε ζωνες με ψυχρους χειμωνες. Αναφορικα ενδυκνειται καταλληλο ακομη και για ερασιτεχνες καλλιεργητες που δεν εχουν την πειρα και γνωση πανω στη καλλιεργεια των παχυφυτων.
Η αναπτυξη του παρατηρειται τις δροσερες περιοδους του ετους, κυριως Ανοιξη και Φθινοπωρο. Τα ανθη εμφανιζονται μονο στα φυτα που σχηματιζουν μεγαλες αποικιες, ειναι εντονα κιτρινα, αστεροειδη και ανοιγουν στις κορυφες των φυτων σε ταξιανθιες που ανθιζουν σταδιακα σε ομαδες απο το κεντρο προς τις παρυφες των στελεχων. Οι σποροι ωριμαζουν ενα με δυο μηνες αργοτερα και σε ευνοικες συνθηκες υγρασιας και θερμοκρασιας βλασταινουν στο χρονικο διαστημα των δυο, τριων ημερων.
Πολλαπλασιαζεται κυριως με τμηματα στελεχων, μεσων η επακριων οπως επισης και με μοσχευματα φυλλων. Τα ωριμα, καλα σχηματισμενα φυλλα οταν αποσπασπουν απο τα στελεχη ριζωνουν ταχυτατα και δινουν πολυ συντομα νεα φυτα. Τοποθετουνται απλα σε ενα χαρτινο ταψι σε φωτεινο περιβαλλον και φυτευονται οταν εμφανισουν τις πρωτες τους ριζες. Συνηθως φυτευονται στην οριστικη τους θεση σε ομαδες οταν αρχιζουν να ριζωνουν.
Το Sedum rubrotinctum ειναι ενα απο τα πιο περιζητητα στη καλλιεργεια Sedum και εκτιμωνται ιδιαιτερα για το εντονο ερυθρο χρωμα του φυλλωματος οπως επισης για τη συμπαγη πολυ διακοσμητικη του εμφανιση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία