Τριανταφυλλιά. Καλλιέργεια – φροντίδες, πολλαπλασιασμος.


τριανταφυλλιά old port
Τριανταφυλλιά. Καλλιέργεια – φροντίδες, πολλαπλασιασμος.
Για την σωστή ανάπτυξη τους χρειάζονται χώματα μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα χουμώδη εδάφη, άπλετο Ήλιο και καλά αεριζόμενες θέσεις. Καθότι αρρωσταίνουν εύκολα δε βρέχουμε ποτέ το φύλλωμά τους, ούτε και κάνουμε κομποστ από οποιοδήποτε μέρος της.
Κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου κόβουμε τα παλιά άνθη κόβοντας και μέρος του βλαστού έως κάτω από το πρώτο ή δεύτερο πεντάφυλλο. Επίσης κόβουμε και τους άγριους βλαστοί οι οποίοι αναπτύσσονται κάτω από το σημείο του εμβολιασμού.
Η κλάδευση γίνεται στα τέλη του χειμώνα, πριν από την βλάστηση των νέων οφθαλμών. Η κάθε ποικιλία έχει κάποια μικρά μυστικά που σας τα παραθέτουμε:
Θαμνώδεις τριανταφυλλιές:
Βαθύ, ανανεωτικό κλάδεμα μην τις λυπάστε, τους αρέσει. Αφήνουμε μονό 4 έως 5 νεαρούς, δυνατούς βλαστούς που ξεκινάμε από το κέντρο του φυτού και προς τα έξω, μήκους 30-50 εκατοστά (3-5 μάτια). Σκοπός είναι να διατηρήσουμε ένα ωραίο σχήμα χωρίς κλάδα που αληλο-πληγώνονται και ροη αέρα και Ήλιου .
Δενδρώδεις τριανταφυλλιές:
Ίδιες αρχές κλαδέματος με τις θαμνώδεις από το σημείο εμβολιασμού και πάνω.
Αναρριχώμενες τριανταφυλλιές:
Πρώτα αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά και έπειτα κλαδεύουμε τους δευτερεύοντες βλαστούς αφήνοντας 4-5 εκ. από το κλαδί οδηγό.
Μινιατούρες τριανταφυλλιές:
Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και καθαρίζουμε όλα τα αδύνατα και με τυχόν σημάδια αρρώστιας κλαδιά. Τα εναπομείναντα δυνατά και υγιή κλαδιά κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους.
Εδαφοκαλυπτικές τριανταφυλλιές:
Αφαιρούμε τα 2/3 του μήκους τους.
Κρεμοκλαδείς τριανταφυλλιές:
Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και καθαρίζουμε όλα τα αδύνατα και με τυχόν σημάδια αρρώστιας κλαδιά.
Πολλαπλασιασμος
Η τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους: με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Πολλαπλασιάζονται από το τέλος του φθινοπώρου ως τις αρχές της άνοιξης, κυρίως με εμβόλια και λιγότερο με μοσχεύματα. Τα εμβόλια παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσαρμογή σε διαφόρους τύπους εδαφών και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία