Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 16, 2011

Στολίστε, φυτέψτε, τελειώσατε!

Εικόνα
Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ Φωτογραφίες: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ Αυτά τα Χριστούγεννα επιλέξτε ένα ζωντανό δέντρο. Οχι απαραίτητα έλατο. Στα φυτώρια μπορείτε να βρείτε κέδρους, τούγιες, κυπαρίσσια. Μερικά μάλιστα, όπως οι λεμονιές οι πορτοκαλιές και οι νεραντζιές, που είναι μεσογειακά θα εγκλιματιστούν ευκολότερα. Αφήστε που είναι ήδη στολισμένα με τους καρπούς τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε μερικά λαμπάκια και να τα φυτέψετε στον κήπο σας μετά τις γιορτές. Χριστουγεννιάτικο δέντρο: πλαστικό, φυσικό ή σε γλάστρα; Δύσκολη η απάντηση στο κλασικό ερώτημα των γιορτών περί χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αν η σύγκριση γίνει μεταξύ ενός κομμένου φυσικού δένδρου και ενός καλής ποιότητας πλαστικού, που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για αρκετά χρόνια, τότε τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής άποψης, θα έλεγα πλαστικό. Αν όμως η σύγκριση γίνει μεταξύ ενός φυσικού δένδρου σε γλάστρα, που μπορεί είτε να επαναχρησιμοποιηθεί είτε να μεταφυτευθεί στον κήπο μας

Γνωριμία με ένα φυτό: Μανταρίνι εναντίον καρκίνου

Εικόνα
Οι μικροί πορτοκαλί καρποί, εκτός από νόστιμοι και αρωματικοί, ανήκουν και στις αντιοξειδωτικές τροφές. Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΤΑΡΟΥ Η μανταρινιά, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, κατάγεται από την ανατολική Ασία (Κίνα, Ινδονησία κ.α.), όπου και καλλιεργούνταν αρκετές χιλιάδες χρόνια πριν φτάσει στην Ευρώπη. Οσον αφορά τη χώρα μας, οι πρώτες αναφορές ανάγονται στο 1829, οπότε αναφέρεται πως την έφερε στον Πόρο ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν. Σήμερα η καλλιέργειά της στην Ελλάδα καλύπτει έκταση περίπου 57.000 στρεμμάτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα, με 19.200 στρέμματα, και ακολουθούν Αρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.λπ. Στην αγορά βρίσκει κανείς από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο πολλές ποικιλίες και υβρίδια, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι οι εξής: α. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι (Citrus deliciosa) , με καρπούς που ωριμάζουν από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. Διακρίνεται για τον λεπτό φλοιό κιτρινοπράσινου χρώματος, με σάρκ

Η θρεπτική αξία του μανταρινιού

Γράφει η Βασιλική Κουτσοκώστα Αν αληθεύει αυτό που λένε ότι μερικές μυρωδιές είναι απόλυτα δεμένες με σπουδαίες μνήμες, τότε το μανταρίνι δικαιούται μια πολύ υψηλή θέση στη βιβλιοθήκη των αναμνήσεών μας. Την ώρα που το δάχτυλο μπήγεται στη μαλακή του σάρκα, ξεχύνεται ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά αιθέρια έλαια που κάνουν διάφορα κύτταρα του εγκεφάλου να διεγείρονται….. Αν και τα μανταρίνια ξεκίνησαν την... καριέρα τους περίπου 3.000 χρόνια πριν στην Κίνα, στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική έφτασαν γύρω στο 1830. Λέγεται ότι τα γευστικά αυτά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με τις μεγαλύτερες ποσότητες τον Ιανουάριο. Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδιά. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέι