Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 11, 2011

THINKGREEN: MANINA ZANNIS: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ...

THINKGREEN: MANINA ZANNIS: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ... : Τι είναι και τι προσφέρουν οι πράσινες στέγες Ήταν κάποτε ένα κομμάτι γης. Με την χλωρίδα του, την πανίδα του και την δροσιά του. Αρκεί ...

THINKGREEN: MANINA ZANNIS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :: ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΩΝ - ΔΕΝ...

THINKGREEN: MANINA ZANNIS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ :: ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΩΝ - ΔΕΝ... : • Φύτευση καρποφόρων δέντρων. Πρέπει να φυτεύονται κατά την περίοδο της ανάπαυσης από Νοέμβρη μέχρι Απρίλη με εξαίρεση περιόδους παγωνιάς. ...

THINKGREEN: MANINA ZANNIS: ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ

THINKGREEN: MANINA ZANNIS: ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟΙΧΟΙ

THINKGREEN: Acer palmatum (Σφένδαμος)

THINKGREEN: Acer palmatum (Σφένδαμος) : Μετάφραση: Καλλιόπη Παπασταικούδη Τα acer palmatum είναι μικρά φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι, με αντίθετα πεντάλοβα φύλλα, ιθαγενή σε ...

Στέβια: η ζάχαρη του μέλλοντος

Εικόνα
  Φυτό με θαυματουργές ιδιότητες η στέβια, η "ζάχαρη" του μέλλοντος, αλλά και εναλλακτική προσοδοφόρα καλλιέργεια για τους Έλληνες γεωργούς. Φυτό με θαυματουργές ιδιότητες, η “ζάχαρη” του μέλλοντος, αλλά και εναλλακτική προσοδοφόρα καλλιέργεια για τους Έλληνες γεωργούς χαρακτηρίζεται η στέβια (Stevia rebaudiana Bertoni). Πρόκειται για μια εντελώς νέα καλλιέργεια, η οποία μέχρι σήμερα είναι άγνωστη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία έγκρισης χρήσης της στεβιοσίδης (του υποπροϊόντος της στέβιας) ως νεοφανές τρόφιμο και υποκατάστατο της ζάχαρης είναι σε εξέλιξη και αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους να πάρει το “πράσινο” φως από την Κομισιόν. Ήδη υπάρχει η θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πέτρος Λόλας, ο οποίος από το 2005 πραγματοποιεί συστηματική επιστημονική έρευνα για το φυτό και τη δυνατότη

Η άλλη όψη των εναλλακτικών καλλιεργιών

Εικόνα
Αναζητώντας πηγές για εναλλακτικές-προσοδοφόρες καλλιέργειες βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την άλλη πλευρά της κατάστασης των εναλλακτικών καλλιεργιών από τους e-geoponoi.gr και θεωρούμε ότι θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας. Τους τελευταίους μήνες, υπάρχει η προσμονή, η ελπίδα ή η αισιοδοξία, ότι θα στραφούμε όλοι (ή οι περισσότεροι) στις λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, οι οποίες θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα μας εξασφαλίσουν ένα πολύ καλό εισόδημα. Αγρότες, αστοί και λοιποί, ξυπνάνε και κοιμούνται σκεπτόμενοι καλλιέργειες Ιπποφαούς, Ράσμπερι, Μπλούμπερι, Ροδιάς, Αλόης Βέρα κα. Μετά το φιάσκο των Φωτοβολταϊκών (όπου όλοι θα καθότανε και ο ήλιος θα δούλευε για αυτούς μοιράζοντας χρήματα...), ήρθε η νέα μόδα. Αγνοώντας ωστόσο βασικές αρχές της Γεωτεχνικής επιστήμης, αλλά και τα οικονομοτεχνικά δεδομένα της κάθε επένδυσης, η τρέλα επεκτείνεται. Επιπλέον η έλλειψη οργανωμένων συστημάτων εμπορίας ή συνεταιριστικής συνείδησης, οδηγεί πολλούς ανθρώπους όχι

Απειλούνται από μύκητες οι καλλιέργειες αβοκάντο στην Κρήτη

Εικόνα
Μια από τις πλέον αποδοτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες στην Κρήτη και ειδικά στο Νομό Χανίων, η καλλιέργεια αβοκάντο, απειλείται από την εμφάνιση μυκήτων που οδηγούν ακόμη και στην ξήρανση των δένδρων. Οι μύκητες εντοπίστηκαν από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, σε καλλιέργειες αβοκάντο του ιδρύματος, που είναι και από τις παλαιότερες στην Κρήτη, αλλά διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχες προσβολές υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες με βασικά συμπτώματα τις χλωρώσεις, αποφυλώσεις ακόμα και ξηράνσεις δένδρων αβοκάντο. Μάλιστα το Ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε αβοκαντεώνες και έπειτα από μοριακή ταυτοποίηση διαπιστώθηκε η παρουσία σε αυτούς παθογόνων οωμυκήτων και συγκεκριμένα των γενών Phytophthora και Pythium. Τα παραπάνω παθογόνα εδάφους είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις περισσότερες χώρες που παράγουν αβοκάντο. Προσβάλλουν όλες τις ποικιλίες αβοκάντο προκαλώντας σήψη των ρ

Μια νέα καλλιέργεια σπέρνει... ελπίδες - Ιπποφαές

Ένας ημιάγριος θάμνος, με ιστορία χιλιάδων χρόνων, και θαυματουργές ιδιότητες, γνωστές από την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίνει προοπτική ανάπτυξης μιας νέας προσοδοφόρας καλλιέργειας για τους αγρότες της ελληνικής υπαίθρου. Λέγεται ιπποφαές και έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια μόνο στη Βόρεια Εύβοια, από φαρμακευτική εταιρεία που το διαθέτει ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να καλλιεργηθεί σε μεγάλες εκτάσεις στη Θράκη, για λογαριασμό ξένων φαρμακευτικών εταιρειών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας. Ο γεωπόνος Σοφοκλής Παπουής από τη Ροδόπη πληροφορήθηκε για το γερμανικό ενδιαφέρον από συνεργάτη του, αντιπρόσωπο μιας εκ των εταιρειών και ήρθε σε επαφή μαζί τους. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα φέρουν την καλλιέργεια στη Ροδόπη. «Ενδιαφέρονται για 800 ως 1.000 στρέμματα καλλιέργειας ιπποφαούς, και από τις πρώτες επαφές που κάναμε φα

Τρούφα: Το «Μαύρο» διαμάντι της γαστρονομίας

Εικόνα
Στην αρχαία Ελλάδα η τρούφα ήταν γνωστή με το όνομα « ύδνον» και πίστευαν ότι δημιουργείται από τις αστραπές που έριχνε ο Δίας στη γη. Χρησιμοποιούταν ως έδεσμα, για φαρμακευτικούς σκοπούς, κυρίως όμως για τις αφροδισιακές της ιδιότητες. Η τρούφα ήταν περιζήτητη παντού για την υπέροχη γεύση της και το λεπτότατο άρωμα της . Για τον λόγο αυτό αποτέλεσε μούσα έμπνευσης για ποιητές και συγγραφείς της αρχαιότητας. Ο Πλίνιος θεωρούσε τις τρούφες «θαύματα της φύσης», , ενώ ο Προρφύριος τις αποκαλούσε «παιδία των θεών». Η αυτοφυή, Ελληνική τρούφα θεωρούνταν άριστης ποιότητας και εκ των καλύτερων του κόσμου. Σύμφωνα με τους αρχαίους Ρωμαίους, οι καλύτερες τρούφες βρίσκονταν στην Ελλάδα και στη Λιβύη. Σήμερα η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία διαθέτουν εκτεταμένες καλλιέργειες τρούφας και κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά . Στην Ανατολή είναι διαδεδομένη τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία. Στην Ελλάδα με το πέρασμα των αιώνων, χάθηκαν οι περισσότερες γνώσεις για την καλλιέρ