Χριστουγεννιάτικη ...ΠΟΪΝΣΕΤΤΙΑ





Αλεξανδρινό ή Χριστολούλουδο οι ελληνικές της ονομασίες και Euphorbia pulcherimma  η επιστημονική που σημαίνει "πολύ όμορφο".  Η καταγωγή της  από το Μεξικό και το  όνομα που μ΄αυτό  την ξέρουν σ΄ολόκληρο τον κόσμο προς τιμήν του  Joel Roberts Poinsett τον πρώτο πρέσβη των ΗΠΑ στο Μεξικό που το 1828 εντυπωσιασμένος από τα λουλούδια της έστειλε τα πρώτα μοσχεύματα στην Αμερική, απ΄όπου και ξεκίνησε η διάδοση της ποϊνσέττιας  παγκοσμίως.
Κάποιος από τους μύθους την θέλει να καθιερώθηκε σαν το "λουλούδι των Χριστουγέννων" από τότε που δύο αδέλφια θέλησαν να κάνουν ένα δώρο στον  νεογέννητο Χριστό, όμως το μόνο που βρήκαν ήταν κάποια αγριόχορτα. Όταν τα μετέφεραν κοντά στην εικόνα της γέννησης του, αυτά άνθισαν με τα δικά της  κόκκινα λουλούδια. Για τους πιο ...ρεαλιστές η ταύτιση του φυτού με τα χριστούγεννα δεν οφείλεται παρά στο ότι κατά το διάστημα των γιορτών βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας του που διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και φυσικά στο γεγονός ότι το κόκκινο και το πράσινο είναι τα ...απόλυτα χριστουγεννιάτικα χρώματα, αν και δεν υπάρχουν μόνο κόκκινες αλλά και λευκές, κίτρινες και ροζ ποϊνσέττιες. 
Από τα μέσα του Νοέμβρη θα τις βρείτε ανθισμένες σε όλα τα φυτώρια και όσο πλησιάζουν οι γιορτές και στα πολυκαταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη  ακόμα και σε super markets,  για να στολίσετε το εσωτερικό του σπιτιού αλλά και προστατευμένα από τις πολύ χαμηλές  θερμοκρασίες και κυρίως από τα παγωμένα ρεύματα  αέρα,  παρτέρια και μπαλκόνια.



'Oσο είναι ανθισμένες χρειάζονται συχνό πότισμα ώστε το χώμα τους να διατηρείτε πάντα ελαφρά νωπό και αρκετό φως ενώ αρχές της άνοιξης όταν ξεραθούν όλα τα λουλούδια τα φυτά θα πρέπει να κλαδευτούν στο μισό περίπου του ύψους τους και για  όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι την επόμενη ανθοφορία τους  να ποτίζονται πιο αραιά και μόνο όταν το χώμα τους αρχίζει να στεγνώνει.  Το ...μυστικό για να έχετε ξανά τα επόμενα χριστούγεννα ποϊνσέττιες με καταπράσινα φύλλα και έντονης απόχρωσης λουλούδια είναι να φροντίσετε ώστε από τις αρχές του Σεπτέμβρη και μέχρι τον Νοέμβρη που θα αρχίσουν ξανά να ανθίζουν να τις διατηρείτε σε περιβάλλον με όσο το δυνατόν περισσότερο  σκοτάδι για παραπάνω από 12-15 ώρες την ημέρα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στην καλλιέργειά της είναι το πέσιμο των φύλλων, που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή έλλειψη νερού αλλά και στα ρεύματα του αέρα στον οποίο δεν είναι καθόλου ανθεντική γι΄αυτό και αυτό θα είναι το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε διαλέγοντας το σημείο που θα την τοποθετήσετε σε εξωτερικούς χώρους. 

Όμως όσο ερασιτέχνες κι αν είστε στην κηπουρική, μόνο με τακτικό πότισμα και κρατώντας τα φυτά μακριά από εστίες έντονης ζέστης όπως τα καλοριφέρ, είναι πολύ εύκολο να συντηρήσετε τα Αλεξανδρινά σας ...ζωντανά τουλάχιστον για το διάστημα των γιορτών. 

Αγοράστε φυτά υγιή και με καταπράσινο φύλλωμα και τοποθετήστε τα μέσα σε κόκκινα, πράσινα ή άσπρα κασπώ,καλάθια στολισμένα με γιορτινούς φιόγκους ή κορδέλες ή "ντύστε" τις πλαστικές γλάστρες των φυτών με ύφασμα ή διακοσμητικό χαρτί  και χρησιμοποιείστε τα για να  στολίσετε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού. 

Τα ψηλότερα  ή εκείνα σε μορφή μικρού δέντρου φυτά ακουμπήστε τα στο δάπεδο ενώ τα μικρότερα γλαστράκια ιδανικά για πάνω σε τραπέζια, ράφια κλπ.  όπως και για να διακοσμήσετε το  τραπέζι που θα φιλοξενήσει τα γιορτινά σας γεύματα. 
Τα ψηλά φυτά  μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα ...ήδη στολισμένο δέντρο, προσθέτοντας μια σειρά φωτάκια led ενώ αν πρόκειται για πολύ μικράγλαστράκια τοποθετήστε πολλά μαζί και συγκεντρωμένα μέσα σ΄έναν δίσκο ή μια πιατέλα αλλά και  σε συνθέσεις μαζί  με άλλα  φυτά και λουλούδια για να προσθέσετε έντονο κόκκινο χρώμα.  

Οι  απομιμήσεις   της ποϊνσέττιας από ύφασμα ή και πλαστικό, είναι από τα ελάχιστα ψεύτικα λουλούδια που μοιάζουν τόσο "αληθινά" γι΄αυτό και οι αντίστοιχες εκδοχές τους σε γιορτινά στολίδια, κατά βάση, δεν είναι καθόλου  κακόγουστες  όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ψεύτικων λουλουδιών.  
Σε σημεία λοιπόν που η χρήση φυσικών λουλουδιών δεν ενδείκνυνται ή για διακοσμήσεις  που χρειάζεστε μεμονωμένα λουλούδια, χρησιμοποιείστε τα τεχνητά άνθη ή κλαράκια  ποϊνσέτιας που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με χριστουγεννιάτικα σε πολλά και διαφορετικά σχέδια.
Τοποθετήστε τέτοια λουλούδια μέσα σε καλάθια ή σε διαφανή βάζα, μπωλ ή φαρδιά ποτήρια με μικρή ποσότητα νερού  χρωματισμένου με κόκκινη νερομπογιά και μέσα στο οποίο θα έχετε επίσης σκορπίσει πέταλα φυσικών ή τεχνητών λουλουδιών,   μικρές χριστουγεννιάτικες μπάλες, επιπλέοντα κεράκια κλπ.  και στολίστε με τις συνθέσεις αυτές οποιαδήποτε επιφάνεια  αλλά και το γιορτινό τραπέζι σας.  


"Θυσιάστε" μια γλάστρα αληθινής ποϊνσέττιας ή ένα τεχνητό μπουκέτο για να κόψετε τα ανθισμένα κλαδιά  που τοποθετημένα απλά σ΄ένα οποιοδήποτε βάζο μόνα τους ή μαζί με μερικά κλαδιά από έλατο θα στολίσουν οποιοδήποτε σημείο το ακουμπήσετε. 
Ένα τέτοιο κλαράκι  Αλεξανδρινού επίσης ιδανικό για να ...υποδεχθεί τον κάθε σας καλεσμένο στην θέση του, τοποθετημένο πάνω στην πετσέτα του ή πιασμένο στον κρίκο της, μέσα στο ποτήρι ή απλά ακουμπισμένο δίπλα στο πιάτο του αλλά και  κρεμασμένο με μια μικρή κορδέλα στην πλάτη της καρέκλας.
Πριν χρησιμοποιήσετε φυσικά κομμένα λουλούδια ποϊνσέττιας αφήστε να στεγνώσει εντελώς το κλαδάκι στο σημείο που κόπηκε από το άσπρο υγρό που υπάρχει στο εσωτερικό του και που σε κάποιους προκαλεί  αλλεργίες. 


To λουλούδι της  ποϊνσέττιας έχει τόσο ταυτιστεί με τις γιορτές των χριστουγέννων που επόμενο ότι το "μοτίβο" του θα το βρείτε σε πάρα πολλές εκδοχές χριστουγεννιάτικων υφασμάτων, σε σερβίτισια, τραπεζομάντηλα, ράνερ, πετσέτες αλλά και σε φωτεινές γιρλάντες από φωτάκια led και απλές διακοσμητικές χριστουγεννιάτικες γιρλάντες. Όπως ακριβώς και για  οποιοδήποτε άλλο χριστουγεννιάτικο σχέδιο  χρησιμοποιείστε τέτοια στοιχεία με ...μέτρο σε ότι αφορά την ...ποσότητα και απόλυτα ταιριασμένα  μεταξύ τους, διαφορετικά το συνολικό αποτέλεσμα της διακόσμησής σας θα είναι αφόρητα ...επαναλαμβανόμενο οπτικά και εξίσου ...κουραστικό.  
Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε την ποϊνσέττια σαν βασικό σχέδιο στον στολισμό του γιορτινού τραπεζιού κάντε το πολύ προσεκτικά με όλα τα υφασμάτινα στοιχεία απόλυτα ίδια μεταξύ τους, χωρίς να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο εμπριμέ σχέδιο σε οτιδήποτε και αν πρόκειται για τραπέζι μεγάλων διαστάσεων "σπάστε" την μονοτονία των  έντονων χρωματισμών με αρκετή δόση λευκού. Γενικά αυτού του τύπου οι στολισμοί στο τραπέζι βασισμένοι σ΄ένα χρωματιστό επαναλαμβανόμενο μοτίβο, προκύπτουν πολύ πιο όμορφοι αν τα σχέδια χρησιμοποιηθούν μόνο στα υφάσματα και τα διακοσμητικά κομμάτια συνδυασμένοι με ολόλευκα ή διακριτικά σερβίτσια ή αντίστροφα με σκεύη και σερβίτσια σε  πολύχρωμα σχέδια  ταιριασμένα όμως με λευκά κατά βάση υφάσματα. 

Ακόμα και το πιο απλό και σκέτο χριστουγεννιάτικο στεφάνι ή γιρλάντα φτιαγμένα αποκλειστικά από πράσινα κλαδιά φυσικού έλατου ή αντίστοιχη τεχνητή απομίμηση,  θα αποκτήσουν ...ζωντάνια και θα αλλάξουν εντελώς όψη αν ανά διαστήματα ...καρφώσετε πάνω στον πράσινο φόντο τους μερικά υφασμάτινα αλεξανδρινά.

Ο όγκος και το σχήμα του λουλουδιού είναι τέτοια που μια ποιοτική  απομίμηση από ύφασμα ή πλαστικό από μεμονωμένα κλαράκια ή μπουκετάκια ποϊνσέττιας είναι από τους καλύτερους τρόπους για να "γεμίσετε" κενά στο εσωτερικό και ανάμεσα στα κλαριά του  χριστουγεννιάτικου δέντρου σας, ειδικά αν είναι φυσικό και οι αποστάσεις ανάμεσα στα κλαδιά του εντελώς ασύμμετρες.


Mε  λουλούδια ποϊνσέττιας, μπάλες ή οποιαδήποτε άλλα στολίδια και μερικά κεριά, τοποθετημένα σε δίσκους, πιατέλες ή διαφανείς γυάλες δημιουργείστε εύκολα και γρήγορα εντυπωσιακές συνθέσεις/κηροπήγια


Χρησιμοποιείστε ξύλινα ή μεταλλικά κασπώ ή  καλάθια στολισμένα  για να τοποθετήσετε γλαστράκια από ποϊνσέτια μαζί με  οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυτό κάθετης ανάπτυξης όπως π.χ κισσό και χρησιμοποιήστε τα για να δώσετε χρώμα και ατμόσφαιρα χριστουγέννων σε πρεβάζια ψηλών παραθύρων αλλά και στο εσωτερικό του σπιτιού τοποθετώντας τέτοιου είδους συνθέσεις  σε ψηλά τραπέζια, ράφια κλπ. Απλά γεμίστε το καλάθι ή οποιοδήποτε άλλο δοχείο χρησιμοποιήσετε με τα φυτά και με τρόπο που θα φαίνονται μόνο τα εκείνα και όχι οι γλάστρες τους, χωρίς όμως να τα μεταφυτεύσετε μέσα στο δοχείο, ο χειμώνας δεν είναι κατάλληλη εποχή. 


Γενικά, εκμεταλλευθείτε το κόκκινο χρώμα του  "λουλουδιού των Χριστουγέννων" και το μεγάλο του μέγεθος είτε στην φυσική μορφή είτε σε υφασμάτινες ή πλαστικές -ποιοτικές όμως-  απομιμήσεις  σε κάθε μορφής χριστουγεννιάτικη σύνθεση όπως στο δέντρο, σε γιρλάντες και γιορτινά στεφάνια αλλά και μεμονωμένα για να στολίσετε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με τρόπο εντυπωσιακό, εύκολο και οικονομικό αφού μια γλάστρα ποϊνσέττιας σε οποιοδήποτε φυτώριο θα σας κοστίσει πολύ λιγότερο απ΄όσο ένα φυσικό μπουκέτο με έλατο, γκυ, ου που μόλις τελειώσουν οι γιορτές θα πεταχτεί σ΄αντίθεση με το αλεξανδρινό που με λίγη φροντίδα θα βρίσκεται ξανά εκεί ολοζώντανο τα ...επόμενα χριστούγεννα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία