Πως να φτιάξω σαπούνι μόνος μου

Μέθοδος της χύτευσης (melt and pour) ή το Σαπούνι του Ανυπόμονου.

Η μέθοδος αυτή είναι η απλούστερη όλων, τόσο που ακόμη κι ένα παιδί θα μπορούσε να την εκτελέσει. Παρόλα αυτά δεν φτιάχνουμε ακριβώς σαπούνι απ' το μηδέν, αφού χρησιμοποιούμε έτοιμη βάση σαπουνιού, διάφανη ή λευκή, την οποία και λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν-μαρί.
Αφού λιώσει η σαπουνόμαζα, προσθέτουμε αιθέρια έλαια ή συνθετικά αρώματα, χρώματα (φυτικά, συνθετικά, μίκες), και ό,τι πρόσθετα επιθυμούμε όπως για παράδειγμα απολεπιστικούς παράγοντες -βρώμη, αλάτι, τριμμένη λύφη, σκόνη από κουκούτσια ροδάκινου, σπόρους παπαρούνας κοκ- ή πέταλα λουλουδιών, άνθη λεβάντας, ξύσμα πορτοκαλιού-λεμονιού, θυμάρι κλπ.
Τέλος ρίχνουμε σε καλούπια, αφήνουμε για 24-48 ώρες, ξεκαλουπώνουμε και Voilà! έχουμε σαπουνάκια.

Πλεονεκτήματα:

  • Φυσικά η ευκολία στην παρασκευή της.
  • Δεν χρησιμοποιούμε θερμότητα, ούτε NaOH, η διαδικασία είναι εξαιρετικά γρήγορη και αρκετά ασφαλής, δεν χρειάζεται μεγάλος χρόνος αναμονής για να "γίνει" το σαπούνι μας, και με τη διάφανη σαπουνόμαζα μπορούμε να πετύχουμε σαπούνια πολύ κοντά στα γνωστά διάφανα σαπούνια γλυκερίνης του εμπορίου.
  • Υπάρχει πολύ μεγάλη γκάμα χρωμάτων, πολλά αρώματα -κυρίως συνθετικά-, μπορούμε να ενσωματώσουμε στο εσωτερικό του παιχνιδάκια, μπίλιες, χρυσόσκονη, να φτιάξουμε σαπούνι πολύχρωμο ή με διαφορετικά χρώματα σε στρώσεις κι ένα σωρό άλλα, φαντασία να 'χει κανείς...

Μειονεκτήματα:

  • Όπως ανέφερα και παραπάνω,ουσιαστικά δεν δημιουργούμε σαπούνι. Βελτιώνουμε ένα υπάρχον σαπούνι (την έτοιμη σαπουνόμαζα), της οποίας την αγνότητα και τα υλικά δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε.
  • Παρόλα αυτά τονίζω το "βελτιώνουμε". Όντως βελτιώνουμε ένα υπάρχον σαπούνι, με την προσθήκη εξτρά υλικών. Η δε προσθήκη αιθερίων ελαίων το κάνει σαπούνι πολυτελείας.
  • Όπως και να 'χει, ακόμη κι η μέθοδο της χύτευσης μας δίνει σαπούνι φτηνότερου και ίσως καλύτερο του εμπορίου κι έχουμε έναν μικρό έλεγχο στα συστατικά του.

Σχόλια

  1. Ωραία σαπούνια. Θέλω πολύ να μάθω να φτιάχνω, αλλά δεν κάθομαι. Θα προσπαθήσω πάντως κάποια στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελία